Release av Patrick Ness

Författare: Patrick Ness
Förlag: Walker Books (2017)
Antal sidor: 287 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Det är lördag och sommar. Utan att veta om det, kommer Adam Thorns liv drastiskt att förändras under denna dag. Relationer kommer att förändras, Adam själv kommer att förändras, men kanske kan han finna frigörelse i förändringen. Dock så håller tiden på att rinna ut. På andra sidan staden har ett spöke uppstigit ur sjön. Hennes sökande och hennes längtan lämnar förstörelse i sina spår.

Jag har läst några böcker av Patrick Ness tidigare, som jag har gillat skarpt. Mina förväntningar på Release är därför rätt höga. Hade berättelsen enbart handlat om Adam Thorn, då hade det här varit en fullpoängare. Ness tecknar skickligt upp Adams inre livsvärld, osäkerheter som plågar honom och får honom att sabotera sig själv. Det klaustrofobiska livet som gay son till en pastor, som definitivt tycker att homosexuella är värda all fördömelse. Jag sugs in i händelseförloppet. Jag ömmar för Adam, vill ta honom bort från allt som gör hans liv svårt. Jag hejar när han börjar stå upp för sig själv och inse hur hans uppväxt har präglat honom.

Där, i skildringen av Adams liv, är Release så oerhört stark. Den biten skulle lätt ha kunnat göra detta till en av årets bästa böcker. Men så kommer vi till att Ness av någon anledning har känt sig tvungen att slänga in ett övernaturligt element. Ett spöke vars uppstigande ur sjön där hon dog riskerar att utplåna hela världen. Oavsett hur han försöker, så lyckas inte Ness knyta ihop dessa två berättelsetrådar. De glider parallellt, men det känns som två böcker i en. Två böcker som inte har det minsta gemensamt med varandra.

Så som en coming-age-berättelse om en ung gay man med en fördomsfull familj, är Release fantastisk. Men spökhistorien som slängts in lite hipp som happ drar ned betyget.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra böcker av Patrick Ness som jag har läst

The Rest of Us Just Live Here (recension)

A Monster Calls (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Release av Patrick Ness

  1. Pingback: Release – Tant Augustas tekopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.