Så gör jag: Konsten att skriva

Så gör jagBetyg: ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Författare: Bodil Malmsten
Förlag: Modernista (2012)
Antal sidor: 301 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Beskrivning

Det här är en lärobok i konsten att skriva. Den riktar sig till dig som skriver, som har lusten och längtan att skriva på riktigt, du som faktiskt vill, men undrar hur man gör. Detta är då handboken för dig med erfarenheter, verktyg, redskap, råd, tips, exempel, goda exempel och avskräckande sådana.

Kommentarer

Jag måste erkänna att jag aldrig tidigare har läst Bodil Malmsten. Varför vet jag inte och förstår inte idag. Nu, efter att ha läst den här, vill jag väldigt gärna läsa något av henne. Men är samtidigt rädd. Tänk om jag inte tycker om henne som författare och det förstör den här boken?

Att läsa Så gör jag är som att ha en lite äldre, mer erfaren vän som viskar i ditt öra. Viskar uppmuntran, viskar råd, viskar rent pragmatiska saker. Det är som att ha en vän som inte säger åt dig vad du borde göra, men leder din hand till saker som du kan göra. Effekten blir att jag känner mig motiverad av att ha den bubblande, entusiastiska rösten av en kunnig vän som hjälper mig att skriva min roman.

Det är nästan så att Så gör jag inte blir läst. Varje gång jag plockar upp den för att läsa, kommer jag två-tre meningar innan jag måste springa till min dator. Mina egna karaktärer triggas igång av Malmstens vackert skrivna råd om skrivandet och jag skriver som aldrig förr medan jag läser boken. Det känns som om det blir bra. Det känns som om det här är handboken jag ska ha liggande vid min sida när jag skriver.

Tips om redigering varvas med rent praktiska tips om skrivprocessen. Alltid lite med tonen ”gör som jag, gör inte som jag”, vilket gör att jag gillar den här boken. Det känns inte som om hon pekar med hela handen och säger att ”du måste göra så här”. Istället är det mer som ett förslag att jag kan pröva det här och se om det fungerar för mig. Något som jag tycker är väldigt viktigt, då jag genast blir omotiverad om någon säger åt mig att jag måste göra på ett visst sätt.

En peppande, vackert skriven bok om att skriva som innehåller många meningar som blir tankevärda citat.

Andra som har bloggat om Så gör jag

Nilmas bokhylla; Pocketlover; Bokblomma

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Så gör jag: Konsten att skriva

  1. Nilmas Bokhylla skriver:

    Roligt att du gillade den.. det var dock ingen bok för mig riktigt :/

  2. Pingback: Ingen läser samma bok - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Samlade dikter av Bodil Malmsten - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.