Såld av Vera Efron

såld

Författare: Vera Efron
Förlag: Efron & dotter (2007)
Antal sidor: 293 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, CDON

Såld är en sann berättelse som grundar sig på de intervjuer som Vera Efron har genomfört med den unga, ryska flickan Natasja T. Som så många andra drömde hon om ett bättre liv, bortom den fattiga landsbygdsort som hon växt upp på. När en man erbjuder henne ett jobb på ett kasino i Litauen tror hon att det är biljetten till friheten. I själva verket säljer han henne till en hallick och hon hamnar mitt i en traffickinghärva som så småningom kommer föra henne till Sverige. Gång på gång säljs hon till olika män.

Såld har stått i min bokhylla i flera år innan en bild på Instagram påminde mig om att jag hade den. Det är skakande läsning som för mig som läsare genom en bergochdalbana av känslor. Men mest av allt blir jag arg på hur utstuderade och beräknande männen är. Sergej, som mannen Natasja först träffar, lirkar skickligt ur henne detaljerna om hennes liv och upptäcker att hon i princip står utan skyddsnät. Hur lycklig blir han inte av att höra att hon inte har några pengar. Hur lätt tar de inte ifrån henne passet, så att hon till sist blir helt beroende av dem. Det är tillräckligt för att göra en illamående.

Det kräver en lätt hand för att skildra händelser som de i Såld. Alltför ofta grottar författare ned sig i snaskiga detaljer, vilket gör att boken känns som ytterligare exploatering. Men inte i Såld. Efron behandlar ämnet med respekt och varsamhet. Istället för att voyeuristiskt frossa i detaljer backar hon undan och antyder det riktigt brutala, vilket gör det till än mer skakande läsning om hur vissa människor anser sig ha rätt att äga andra och sälja dem.

Det lär finnas en uppföljare som heter Nästan fri, som handlar mer om det är det psykologiska efterspelet. Nog för att det finns med redan i Såld, vilket jag uppskattar. Alltför ofta i den här typen av böcker så fokuseras det på genomlevandet av helvetet, men inte vägen tillbaka till ett normalt liv. Så gott som det nu går.

Men som alltid med den här typen av dokument tycker jag att det viktiga ämnet inte ursäktar slarvfel. I Såld förekommer en hel del kommateringsfel, som får till och med mig att reagera (som brukar vara ganska tolerant med det). Det är också sättningsfel med missade indrag och saknade talmarkörer. En redaktör borde också noggrannare ha tittat på alla dessa upprepningar och strukit några av dem.

Såld är icke desto mindre en viktig bok om ett skakande och angeläget ämne. Läs den.

betyg3

Andra som har bloggat om Såld

Angos bok- och filmblogg; Bims blogg; En hel del textZellys bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Såld av Vera Efron

  1. Lena skriver:

    Denna låter intressant och gripande.

  2. Pingback: Månadsrapport: Februari 2016 - C.R.M. Nilsson

  3. [Anna] skriver:

    Den här läste jag för massa år sedan, viktigt ämne och intressant bok och hemsk.

  4. Pingback: Kaosutmaning 2016 - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Halvtid för Kaosutmaningen: Hur går det för er? - C.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Kaousutmaningen: Slutsummeringen - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.