Samlade svenska kulter av Anders Fager

Omslagsbild Samlade svenska kulter

Författare: Anders Fager
Förlag: Fria ligan (2017)
Antal sidor: 541 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ett Sverige som är ganska likt det som vi lever i. Men i skuggorna lurar namnlösa fasor. Häxor, magi och monster finns precis bakom knuten. Det finns de som känner till det som lurar i skuggorna och mörkret, som har förmågan att tygla de mörka krafter som finns och använda dem till sina egna syften.

Jag har varit nyfiken på Samlade svenska kulter ett tag nu och därför blev jag väldigt glad när den dök upp på årets bokrea. Inledningsvis blev jag dock lite besviken. Det var lite för mycket äta människor och lite för mycket splatterskräck för min smak. Men så kom jag till Lyckliga för evigt på Östermalm, en novell där Daniel och Nadine helt plötsligt får en höjd levnadsstandard när Daniel får ett nytt jobb. Men en dag kommer han tillbaka från ett uppdrag och är sjuk, inte sig lik. Stämningen sitter som en smäck och jag sugs verkligen in i novellen.

Efter det är jag helt fast i Samlade svenska kulter. Anders Fager är klart och tydligt inspirerad av H. P. Lovecraft och många element känns igen därifrån. Men det här är blodigare, våldsammare, väjer inte undan på samma sätt som Lovecraft gör. Fager tar den världen, förvaltar den och förvandlar den till något eget. Något mörkt och förtrollande, som gör att jag får en riktig bokbaksmälla efter att jag har läst ut Samlade svenska kulter. Jag vill hela tiden återvända dit, se vad mer jag har att upptäcka av den världen, och när jag kommer ihåg att jag har läst ut den blir jag hela tiden så besviken.

Lyckliga för evigt på Östermalm är så klart en favorit. En annan är Fröken Witts stora konstverk, där ett mystiskt sällskap beställer ett konstverk av My Witt och det är inledningen på en spiral ned i vansinnet. Andra favoriter är En punkt på Västerbron, där Stockholm skakas av att en stor grupp äldre människor synkroniserat begår självmord, och Festivaler, där en våning på ett äldreboende hänger sig åt mörka ritualer. Dessa fyra noveller är de jag tycker bäst om i Samlade svenska kulter, men allt håller hög klass. Dessutom gillar jag hur allt knyts samman av Fragment och hur karaktärer dyker upp eller refereras till i andra noveller. På slutet knyts allt samman till en elegant helhet.

Även om jag inledningsvis kände mig lite besviken på Samlade svenska kulter, så tog den mig sedan med storm och är en bok som kommer att dröja sig kvar hos mig ett bra tag framöver.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.