Sebbe sa nej av Niclas Christoffer

Författare: Niclas Christoffer
Förlag: Hoi förlag (2019)
Antal sidor: 173 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget.

För Sebastian är hockey allt. Det får honom att flytta från Skåne upp till Skelleftea för att gå på hockeygymnasiet. Han vill verkligen satsa allt. Det gör att han skiljer sig en del från resten av killarna, som är mer intresserad av att supa och snacka om tjejer. För Sebbe är det svårt att komma in i killgänget med sin hårda och tuffa jargong. För att inte vara en mes utmanar han sina gränser alltmer. Till sist när han dricker alkohol tillsammans med en tjej hamnar de i säng, men allt går fel. Trots att Sebbe säger nej fortsätter hon. Han blir våldtagen.

Niclas Christoffer har skrivit ett antal böcker om angelägna ämnen, ofta med killar i huvudrollen och på ett sätt som inte förekommer alltför ofta. Jag har länge velat läsa någon av hans böcker och tackade därför ja när jag fick ett erbjudande om att få Sebbe sa nej som recensionsexemplar.

Sebbe sa nej är en pedagogiskt skriven och lättläst bok om ett ämne som vi sällan talar om: nämligen att även killar utsätts för sexuellt våld. Ibland av andra killar, ibland av tjejer. Vi får följa Sebbe genom hans trevande början på den nya orten, förälskelsen i en tjej, det komplexa i tonårslivet, det hemska som händer och hur det påverkar Sebbe. Traumat är realistiskt skildrat och tyvärr så även omvärldens reaktioner på det som har hänt. När Sebbe försöker anmäla tror nämligen polisen först att det hela rör sig om ett av hockeykillarnas skämt…

Ibland upplever jag dock att Sebbe sa nej blir lite väl övertydlig och att Christoffer borde lita mer på sin målgrupp. Det känns också som en hel del glider förbi på ytan, vilket kanske också är bra eftersom det annars kunde ha blivit för tungt att läsa. Mycket ska få plats på ett fåtal sidor: skuldkänslor, grupptryck, den första trevande kärleken, att hitta sin plats. Naturligt eftersom tonåren handlar om det, men kanske lite svårt att förmedla väl i en bok som är under 200 sidor.

Sebbe sa nej är ändå en lättläst, bra bok om ett svårt ämne som jag tror lämpar sig väl för att sätta gång diskussioner i skolan.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Sebbe sa nej av Niclas Christoffer

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.