Shutter Island griper tag i tittaren och släpper inte taget

shutter island

Bildkälla: Discshop.

Regissör: Martin Scorsese
Manus: Laeta Kalogridis
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams
Produktionsår: 2010
Längd: 137 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Sheriff Teddy Daniels sänds till den isolerade ön Shutter Island för att utreda en mentalpatients försvinnande från Ashecliffe Hospital. Mörderskan har försvunnit från sin låsta cell utan att lämna ett spår efter sig. Omgiven av snokande psykiatriker och våldsamma psykopater går utredningen framåt. Med en orkan som sveper in över den vindpinade ön eskalerar utredningen. Misstankarna och mysterierna blir alltmer förfärliga. Mörka konspirationer involverar tveksamma medicinska experiment och tankestyrning. Ju närmre sanningen Daniels kommer, desto mer måste han konfrontera sitt eget förflutet och möjligheten att han kanske inte kommer ifrån ön levande.

Återigen har jag sett en film som är baserad på en bok som jag inte har läst. Shutter Island är baserad på boken Patient 67 av Dennis Lehane, en bok som jag snarast måste läsa för att se om den är lika bra som filmen den gett upphov till.

Shutter Island tar sin början på en båt ute på oroligt vatten. Färgerna är grå, huvudpersonen gestaltad av Leonardo DiCaprio plågas av sjösjuka och musiken ger en ödesmättad känsla. Redan från första början arbetar filmskaparna hårt med att bygga upp stämning med hjälp av färgsättning och ljud. Ibland blir det lite överdrivet och det känns som om de försöker lite väl mycket, som när de närmar sig grinden på Ashecliffe Hospital med skräckfilmsmusik i bakgrunden. Men att grinden liknar en grind till ett koncentrationsläger är knappast ett sammanträffande.

Det är stämningen som gör Shutter Island till den fina film det är. Med snyggt foto och eleganta specialeffekter skapas en overklighetskänsla som får tittaren att känna ett visst obehag och mycket tvivel. Vad är det som händer i realiteten? Vad är dröm, vad är vanföreställning? Blandningen av dröm och verklighet skapar en känsla av att befinna sig i en enda lång vanföreställning.

Skådespelarna gör sitt till och det är en fin ensemble i Shutter Island. Leonardo DiCaprio är alltid bra, men hans tolkning av den plågade polismannen som söker efter svar på vad som har hänt med den försvunna patienten och kanske sitt eget förflutna är riktigt snyggt gjort. Mark Ruffalo gör också bra ifrån sig, likaså Ben Kingsley. Tyvärr hamnar Michelle Williams i en roll som hon alltför ofta får spela: ett labilt kärleksintresse som aldrig blir mer än en hägring för den manlige huvudpersonen.

Shutter Island är en mycket stämningsfull, välgjord film som får tittaren att ifrågasätta vad som är verkligt eller inte. Den behåller sitt grepp fram till det omtumlande slutet.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Shutter Island griper tag i tittaren och släpper inte taget

 1. Monika skriver:

  Åh nej, du tittade på filmen först? Den gillade jag inte alls, kanske mest på grund av DiCaprio. Jag klarar bara inte av honom 🙂

 2. Jag gillar både filmen och boken 🙂

 3. Ewelina skriver:

  Jag älskade boken, minns fortfarande wow-känslan jag hade efter att ha läst den. Jag tror jag vill se filmen, fast jag misstänker att detta är en film som kan skrämma mig 🙂

 4. Lottens bokblogg skriver:

  Jag har för mig att jag sett filmen, men blir faktiskt osäker… Nu är diCaprio inte min favorit heller men den verkar ju sevärd.

 5. Bam skriver:

  Inte läst boken men såg filmen när den var ny. Så himla bra och lite liiite lite för läskig för mig. Men sen är jag en mes också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.