Själen

Själen

Originaltitel: Soul
Regissör: Pete Docter och Kemp Powers
Manusförfattare: Pete Docter, Mike Jones och Kemp Powers
Skådespelare: John Alexander Eriksson, Emma Molin, John Lundvik, Mia Benson
Produktionsår: 2020
Längd: 87 minuter

Joe Gardner har hela livet drömt om att slå igenom som jazzmusiker. Medan han väntar på genombrottet, hankar han sig fram som lärarvikarie. När det ser ut som om han ska få sin stora chans, råkar han ut för en olycka. Själen lämnar hans kropp och han hamnar i Det stora efter. Där ska han transporteras vidare till… något. Men Joe lyckas rymma och hamnar istället i Det stora före. Här förses nya själar med personligheter innan de skickas till jorden. På plats misstas han för en av de nya själarnas mentorer och paras ihop med bråkiga 22, som inte alls har bråttom att börja leva. Ett udda samarbete tar form. 22 måste hitta sin ”gnista” och Joe måste ta sig tillbaka till sin kropp innan den dör.

Själen tar inte direkt itu med den lättaste frågan som finns: vad är meningen med livet? Som film är det ett ambitiöst äventyr som blandar medelålderskris med existentiella funderingar, samt en stor dos kroppsbytarkomedi a la 80-tal. Persongalleriet täcker in en tjock, talande katt, en dödsrevisor som liknar Linus på linjen och storheter som Carl Jung, moder Theresa, med flera.

Det är en film som inte tar några som helst genvägar. Själen rör sig mellan tre olika världar: jorden, livet före/det stora efter och ett slags gränsland där fixa idéer samlas. Varje väg den väljer att slå in på är lika ny, som den är kittlande. Berättartekniskt är dristig och den stimulerar verkligen läsaren till att fundera kring vad det egentligen är som fyller livet med mening.

Animationen är lika vacker och skickligt gjord, som alltid när det rör sig om Pixar. I Själen förekommer en hel del psykedeliska inslag, som bjuder på en färgsprakande sinnesupplevelse. Överlag stimulerar filmen tittarens sinnen, men bjuder även på en del själavårdande kvaliteter i och med sitt vackra budskap.

Själen är lika fartfylld och överraskande som den är tänkvärd. Väl värd att se, med andra ord.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.