Självkänsla nu! av Mia Törnblom

Omslagsbild Självkänsla nu!

Författare: Mia Törnblom
Förlag: Månpocket (2006)
Antal sidor: 169 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Om människor har låg självkänsla spelar det ingen roll hur högt de når: de kommer alltid vara rädda för att misslyckas. De kan heller inte glädjas åt vad de har uppnått, utan måste hela tiden uträtta mer. De klarar varken komplimanger eller kritik. I Självkänsla nu! presenteras ett fungerande träningsprogram för självkänslan. Samma gäller för självkänslan som för våra fysiska kondition: vi måste öva upp den och sedan underhålla den.

Första gången jag läste Självkänsla nu! var när jag var i tjugoårsåldern och vi hade den som kursbok i en cirkel kring självkänsla. Vad jag kunde minnas av den var att jag tyckte att den hade lite vettigt i sig. Så eftersom jag befinner mig i den situation jag befinner mig i idag, så tänkte jag att jag kanske skulle ta och läsa om den.

Mia Törnblom är medveten om att hon inte är någon vidare skribent, vilket gör att jag känner att jag också kan peka ut det. Meningarna i Självkänsla nu! staplas på varandra och saknar en bekväm rytm. Boken fylls av mer eller mindre sammanhängande och relevanta anekdoter, och de vardagsteorier som Törnblom har byggt upp. Den teoretiska grunden är skakig, minst sagt.

Men jag tycker ändå det finns guldkorn i Självkänsla nu! Saker som åtminstone hjälper mig. Ett riktigt bra verktyg tycker jag att Jag är bra-boken är, eftersom den tvingar en att finna saker som är bra eller som man är tacksam för i tillvaron, samt att göra drömlistor. Att ägna sig åt dessa övningar är att ägna sig åt en stunds reflektion och kanske en möjlighet att nå en djupare förståelse av sitt liv om man håller i under några månader.

Självkänsla nu! är kanske inte den mest välskrivna boken i universum, men den innehåller en hel del klokskap som kan vara nyttig att ta del av.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.