Skönhetsbibeln av Katarina Ericsson Wärn

Skönhetsbibeln av Katarina Ericsson Wärn

Författare: Katarina Ericsson Wärn
Förlag: Bonnier Fakta (2009)
Antal sidor: 238 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Skönhetsbibeln går Katarina Ericsson Wärn igenom hela kroppen från håret ner till tårna. Hon berättar om celluliter och vad du kan göra för att minska dem. Varför du ska börja med den viktiga rengöringen och vad du gör åt stora porer. Hur du lägger en perfekt foundation och döljer skavankerna med concealer. Hur du framhäver ansiktet med rouge och ögonen med ögonskugga. Hur du plockar ögonbrynen så att de blir snygga och välformade. Knep för att lägga på ett läppstift som sitter länge. Och självklart, vilka redskap du ska använda.

Med tanke på att jag mest springer runt osminkad och ibland inte ens drar en kam genom mitt hår, är det kanske förvånande att höra hur mycket jag egentligen tycker om att ägna mig åt smink och skönhetsvård. För mig är det avkoppling. Något jag gör för mig själv. Därför tycker jag om böcker som Skönhetsbibeln som ger tips om nya sätt att tänka kring skönhetsvård.

Det jag kan ha lite problem med böcker som Skönhetsbibeln är att den kan bli lite väl preskriberande. Om du är i den här åldern, måste du göra så. Är du så här gammal, måste du göra si. Och att skriva att alla tjugoåringar har fantastisk hudkvalitet är skrattretande. (Mvh, hon vars hud inte skärpte sig förrän hon blev trettio.) Men det märks att Katarina Ericsson Wärn är kunnig. Hon lotsar oss genom olika tekniker, rekommendationer och produkter med varsam hand. Det som jag nu, med hållbarhetstänk i sinne, kan störa mig på är den här fixeringen vid att du måste ha en uppsjö av produkter för att sköta din hy. Kanske om du verkligen hängivet vill försöka hindra åldringsprocessen, men det känns också lite onödigt.

Men jag har a bone to pick med Skönhetsbibeln (och egentligen hela skönhetsindustrin): det kan visst vara skadligt att dricka för mycket vatten. Jag vet inte om Erisson Wärn försöker göra sig lustig när hon skriver raljerande om vuxeninkontinens, och att det är väl självklart om man dricker mycket vatten så får man springa oftare på toa. Och visst, det är sant, men det är ju så lagom roligt om du skadar blåsan till den grad att det börjar läcka urin så fort du anstränger dig eller nyser. Dessutom kan du, om du dricker för mycket vatten, rubba saltbalansen till den grad att du riskerar att dö. Ta det från en som har legat på intensiven med hyponatremi: det är fan inte roligt. Nu berodde mitt på SSRI-preparat, men jag har läst om fall där folk har drabbats för att de druckit överdrivet mycket under till exempel yogapass. Kroppen kan heller inte tillgodogöra sig hur mycket vätska som helst. Drick när du behöver.

Jag låter kanske gnällig, men jag tycker faktiskt att Skönhetsbibeln är värd att läsa för den som tycker om skönhetsvård. Den innehåller många användbara tips och intressanta fakta.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Skönhetsbibeln av Katarina Ericsson Wärn

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.