Slaughterhouse 5 av Kurt Vonnegut

Omslagsbild Slaughter 5

Författare: Kurt Vonnegut
Förlag: Vintage Classics (1991)
Antal sidor: 192 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Billy Pilgrim är en man som inte är förankrad i tiden. I ena stunden kan han vara mitt i krigets hetta, i andra stunden är han krigsfånge eller bortförd till en utomjordisk planet där han ingår i deras zoo. På så sätt pendlar han mellan olika skeden i sitt liv, även om stort fokus ligger på hans fruktansvärda tid som krigsfånge i Dresden. Men även livet efter kriget, äktenskapet med en väldig kvinna och barnen som fruktar för sin pappas förstånd.

Att beskriva Slaughterhouse 5 är något av ett hästjobb. Vi diskuterade den i vår bokcirkel och kom fram till att det nästan är omöjligt att ge en begriplig bild av handlingen. En bok om krig, om kärlek och hat, om posttraumatisk stress, om förnuft och vansinne, om utomjordingar, om livet och döden. Allting är så absurt och på ytan osammanhängande, men så skickligt sammanflätat att man som läsare aldrig känner sig vilse trots att Billy friskt hoppar fram och tillbaka i tiden.

Inledningsvis har jag lite svårt för Slaughterhouse 5. Allt tar sin början med en prolog där Kurt Vonnegut beskriver sina försök att skriva en roman om Dresden, det som till sist mynnar ut i den lilla absurda bok som har hållit mig i ett fast grepp. Fatalistiskt, distanserat, skildrar Vonnegut den totala meningslösheten i krig. Det finns inte en enda karaktär som växer eller blir bättre av kriget. De dör eller de överlever. So it goes, för att citera meningen som återkommer varje gång någon eller något dör. En mening som förekommer 106 gånger i romanen, enligt Internet.

Slaughterhouse 5 är en av de vassaste antikrigsskildringarna jag har läst, som verkligen förmedlar meningslösheten i krig.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.