Snö och aska av Diana Gabaldon

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

snö och aska

Författare: Diana Gabaldon
Originaltitel: A Breath of Snow and Ashes
Översättare: Lisbet Holst
Serie: Outlander, #6
Förlag: Bookmark Förlag (2014)
Antal sidor: 1279 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Orosmolnen hopar sig över USA. I Boston ligger män döda på gatorna och i Nordkarolinas djupa skogar brinner ensamma stugor. Upproret sjuder. När guvernören inser att något behöver göras, särskilt att lindra förbittringen mellan indianer och nybyggare, anser alla att Jamie Fraser är den rätta mannen för jobbet. Men eftersom hustrun Claire och dottern Brianna är tidsresenärer vet Jamie att inom loppet av några år kommer USA att vara självständigt. De som är trogna Kronan kommer antingen vara döda eller drivna i landsflykt.

Jag vet inte om det är det att jag har gjort ett uppehåll i serien eller om de verkligen har bättrat på sig, men jag tycker att i Snö och aska så har Diana Gabaldon nästan hittat tillbaka till de första böckernas kvalité. Även om jag saknar stämningen och Skottland, så blir jag på nytt förälskad i serien och glad över att återse Jamie och Claire.

Att jag är så förtjust kanske beror på att Fergus, som stal mitt hjärta när han först kom in i serien, har fått litet större utrymme i Snö och aska. Visserligen är det tunga saker som han tvingas gå igenom, men det är ändå trevligt att han får en större roll. Det är intressant att se den man han har blivit och de kval han ställs inför som funktionshindrad ute i vildmarken. Glädjande blir det också när han återfår dragen av den pojke han var i Paris.

Överlag är det livet på åsen som skildras genom Snö och aska. Den amerikanska revolutionen hänger givetvis över alla händelser, men nu när det äntligen har satts i rörelse känns det betydligt bättre. Istället för detaljerade krigsscener är det vardagens dramatik som fyller boken, och det är nog så dramatiskt under sjuttonhundratalet. Det bryter ut allvarliga sjukdomar bland invånarna och det uppstår spänningar mellan presbyterianer och katoliker. Kanske är det inte himlastormande action, men det händer hela tiden något som gör att jag bara vill vända blad.

Dock kan jag störa mig på hur oförsiktiga Claire, Brianna och Roger har blivit i Snö och aska. I de första böckerna var det ack så viktigt att hålla tidsresorna hemliga, men i de senare böckerna pratar Claire vitt och brett om baciller, gener och penicillin. Både Roger och Brianna sjunger gärna på moderna sånger, och Roger täljer bilar till sin son och hans kamrater. (Fast när jag ser framför mig en modern arkeologs förbryllade min om hen skulle hitta dessa blir jag lite full i skratt.) Det känns som om de lever väldigt farligt. Claire, som redan en gång tidigare nästan blivit bränd på bål, borde vara försiktigare.

Snö och aska innehåller många av de element som jag älskade i de första böckerna: kemin mellan huvudpersonerna, det historiska, läkekonsten. Men tyvärr tappar den mot slutet. Gabaldon skriver ofta gärna i scener som hon sedan försöker foga samman i en handling och på slutet upplever jag att det blir fragmentariskt. Det skuttar från den ena spännande händelsen efter den andra utan att de riktigt känns kopplade till varandra. Detta fick mig att, efter en del funderande, sänka betyget med en stjärna.

Snö och aska är nästan lika bra som de första böckerna med sitt oemotståndliga driv och levandegöra av historien, men tappar fram emot slutet och blir fragmentarisk.

betyg4

Andra böcker i serien

Främlingen (recension)

Slända i bärnsten (recension)

Sjöfararna (recension)

Trummornas dån (recension)

Det flammande korset (recension)

Snö och aska

Som ett eko (recension)

Skugga av svek I (recension)

Skugga av svek II (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Snö och aska av Diana Gabaldon

 1. Monika skriver:

  Den här har jag faktiskt stående i hyllan, hittade den på bokrean förra året. Problemet är bara att jag inte har de tidigare delarna, bara den första, som jag knappt gillade. Jag vet ärligt talat inte hur jag ska göra med detta 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag vet att du brukar vilja läsa klart serier som du har i hyllan, men jag tror att i det här fallet kanske du ska låta bli? Om du inte gillade första boken, så är det ju ett oerhört tidsengagemang att läsa resten av serien som bara blir tjockare och tjockare…

 2. Jag tror jag måste läsa om den här snart, det var länge sen jag läste den och jag minns inte så mycket. Har börjat på Som ett eko, men det känns som att jag missat nåt.

 3. Pingback: Månadsrapport: Mars 2015 - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Som ett eko av Diana Gabaldon - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Skugga av svek II av Diana Gabaldon - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Tematrio: Snygga omslag - C.R.M. Nilsson

 7. Gabriella Hafström skriver:

  Hej. Kanske du vill svara mig privat för få mig uppdaterad. Jag plöjde alla böckerna t o m Snö och aska och tänkte nu fortsätta läsa Som ett eko. Problemet är att jag minns bara vissa fragment. Jag har ett svagt minne av att Brianna bestämde sig för att stanna i nutiden, men kanske minns jag fel. Kan du snabbt dra slutet i Snö och aska och vem som hör ihop med vem och barn och sånt, så skulle jag vara väldans glad.

 8. Björn van Dorpel skriver:

  Lust att maila samma sammanfattning till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.