Snusk av Alan Bennett

snusk

Författare: Alan Bennett
Originaltitel: Smut: Two Unseemly Stories
Översättning: Lars Ryding
Förlag: Ordfront (2011)
Antal sidor: 175 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Denna lilla bok innehåller två långnoveller, som både är sängkammarberättelser. Trots valet av titel så är i själva verket Snusk en beskedlig liten sak. Åh, visst handlar de båda berättelserna om sex till viss del. Voyeurism, otrohet, homosexualitet – oh, lala. Eller så känns det som om Alan Bennett har tänkt, men det blir mest lite som att jag vill klappa honom på huvudet och säga ”bra försök.” Det blir nämligen mest så typiskt brittiskt med en krydda av pryd att det snarare blir mysigt än snuskigt.

Den första novellen, Mrs Donaldson blommar upp, handlar om en nybliven änka som inte är helt oäven med sin nya status. Inte har hon några planer på att sluta leva, som hennes dotter tycker att hon klädsamt bör göra. Istället jobbar hon på ett sjukhus genom att gestalta patienter med mer eller mindre vanliga åkommor. För att dryga ut kassan tar hon också in två studenter som inneboende. Men de är lite sena med hyran och föreslår en ovanlig kompromiss. Mrs Donaldson är lite tveksam, men äventyret ger mersmak.

Jag tycker väldigt mycket om Mrs Donaldson, som känns så härligt brittisk. Hennes uppvaknande och hur hon börjar ta för sig mer av livet är skildrat rikligt med humor och värme som gör att novellen blir riktigt charmig.

Skyddandet av Mrs Forbes är inte lika charmig. Graham är en dumdryg, men stilig, man som gifter sig med en kvinna som inte är hälften så snygg som honom. Han anser sig inte behöva avstå från godbitar som Gary eller vad han nu heter, och snubblar in i en utpressningssituation. Givetvis vet hans fru allt om det.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som stör mig med den här. Men saken är säker att det skaver rejält när jag läser. Inte kan det vara att karaktärerna är stereotypa. Det var de även i föregående novell, som jag uppskattade. Kanske är det att alla karaktärer är så osympatiska att det inte finns någon anledning heja på någon. Eller så är det för att ”homosexuell man som blir utpressad” har blivit gjord alltför många gånger på ett sätt som gör att det inte går att finna roligt.

När jag recenserar novellsamlingar brukar jag betygssätta varje enskild novell och sedan räkna ut medelvärdet. I Snusk satte jag en trea på den första och en tvåa på den andra, vilket leder till 2,5 betyg. Eftersom jag inte har halvstjärnorna brukar jag i de flesta av fallen avrunda uppåt. Men här lämnar Skyddandet av Mrs Forbes efter sig en sådan fadd eftersmak att det förtog nöjet med den första novellen.

Snusk är inte direkt någon Drottningen vänder blad och jag blir skapligt besviken. Kanske ska jag vara glad att jag inte köpt på mig alla de Alan Bennett-pjäser jag sett på Myrorna…

betyg2

Andra som har bloggat om Snusk

Bokrecensioner.Nu; Jennies boklista; Stardustan

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Snusk av Alan Bennett

  1. nej, jag skrattade inte mycket

  2. (läste lånebok, köpte inte egen på loppis)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.