Solitaire

Solitaire av Alice Oseman

Författare och illustratör: Alice Oseman
Serie: Solitaire, #1
Förlag: Harper Collins Children’s Books (2021)
Antal sidor: 390 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Tori Spring tycker om att sova och att blogga. Förra året, innan allt hände med Charlie och innan hon var tvungen att möta den hårda verkligheten vad det gäller att söka till universitet, hade hon vänner. Saker och ting var väldigt annorlunda. Nu är allt det passé. Nu finns Solitaire. Och Michael Holden. Hon vet inte vad det är Solitaire försöker åstadkomma och hon bryr sig inte om Michael Holden. Det gör hon verkligen inte.

Solitaire är Alice Osemans debutroman. För den som har läst hennes seriealbum om Nick och Charlie, så är Tori Spring inte en helt obekant figur. Men det är hon som är huvudperson i denna ungdomsroman, med pojkarna som bifigurer.

Solitaire är en berättelse om en djupt deprimerad flicka, där ingen i omvärlden tycks förstå att hon faktiskt är deprimerad. I texten finns flera exempel på hur taktlösa människor kan vara när de möter någon som är deprimerad. Vid ett tillfälle, till exempel, säger hennes pappa åt henne att man väljer att vara glad. En av hennes lärare säger åt henne att hon måste ändra sin attityd. Välmenande råd, som tekniskt sett inte är fel, men som är så fruktansvärt okänsliga när en person är djupt nere i depressionsträsket.

Själva mysteriet med Solitaire och Toris och Michaels försök att lösa det, hamnar i bakgrunden av Toris psykiska mående. Hur det får henne att relatera till omvärlden. Hur hon alltmer isolerar sig själv. Vänner utvecklas i olika riktningar, visst, men ibland krävs det att någon sträcker ut en hand för att fånga upp de som fastnar. Själva mysteriet är rätt genomskinligt, så det är lätt att förstå hur allt hänger ihop.

Även om Solitaire har lite av debutromanens skavanker med en förenklad intrig, så är detta ett övertygande och starkt porträtt av depression som många kan relatera till.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

This Winter (recension)

Solitaire

Nick and Charlie

Heartstopper

Heartstopper Volume One (recension)

Heartstopper Volume Two (recension)

Heartstopper Volume Three (recension)

Heartstopper Volume Four (recension)

Heartstopper Volume Five

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.