Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Omslagsbild Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Originaltitel: The Summer Seaside Kitchen
Översättare: Birgitta Karlström
Serie: Mure, #1
Förlag: Massolit (2018)
Antal sidor: 399 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Flora är säker att hon gjorde rätt val som valde myllret och karriären i London framför den ödsliga skotska ö där hon växte upp. Vad fanns det egentligen för henne på Mure? Alla känner henne och hennes liv där, och ingen kommer någonsin låta henne glömma det förflutna. När en ny klient ger henne ett uppdrag tvingas hon bryskt tillbaka till ön, i ett försök att få med sig de motvilliga öborna i projektet. Plötsligt bor hon återigen med sina bröder och sin pappa, det liv hon har kämpat så hårt för att undkomma. För att göra tillvaron på ön dräglig bestämmer hon sig för att blåsa liv i sina matlagningskunskaper, vilket leder till att hon öppnar ett kafé i hamnen. Problemet är att öborna hon ska övertyga inte har mycket till övers för Flora, som inte varit tillbaka på ön sedan hennes mamma gick bort.

Jenny Colgan är en av de där feelgoodförfattarna jag återvänder till därför att hennes böcker alltid får mig att le. Sommar på den lilla ön i havet är inget undantag. Hon lyckas beskriva den karga, ensliga ön på ett sätt som nästan får en inbiten stadsbo som mig att vilja flytta dit. Landskapet väcks till liv på ett enastående vis, och det hela balanserar på något märkligt vänster mellan myt och verklighet. En plats där det är naturligt att tro på sälfolket.

En annan av Colgans styrkor är hennes förmåga att bygga upp persongallerier. I Sommar på den lilla ön i havet får vi möta dels Flora, som kämpar med att vilja komma bort från livet på ön samtidigt som hon känner sig hemmastadd där; hennes bror Fintan, som aldrig riktigt passat in i livet som bonde; chefen Joel med sina emotionella ärr och Colton, den framgångsrika miljardär som återbördat Flora till ön för att hjälpa honom ro i land med sitt projekt. Det är en berättelse om vänskap och familj, som riktigt värmer upp en inifrån och ut.

Självklart är det romans i Sommar på den lilla ön i havet. Men medan jag inte är speciellt engagerad i Flora och Joels trevande romans, så är jag desto mer idel öron när Colgan skildrar hur Fintan och Colton blir tillsammans. Det är fantastiskt gulligt och bitterljuvet, med tanke på att jag redan läst Julafton på den lilla ön i havet.

Men Sommar på den lilla ön i havet innehåller det jag vill ha en Colgan-bok: vackert landskap, karaktärer att förälska sig i och en massa bakverk som får en att drägla.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Sommar på den lilla ön i havet

Avlägsen kust

Tillbaka till den lilla ön i havet

Julafton på den lilla ön i havet (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

  1. Pingback: Tillbaka till den lilla ön i havet av Jenny Colgan - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.