Spegelbilden av Joseph A. Davis

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild Spegelbilden av Joseph A. Davis

Författare: Joseph A. Davis
Illustratör: Yulia Ryabtseva
Serie: Kampen om Tusenvärld, #2
Förlag: Stevali barn (2021)
Antal sidor: 281 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från författaren. Tack!

Julia och Edvin har återvänt hem till sin vanliga värld efter äventyren i Tusenvärld. Deras mamma är märkbart lättad, men också inte villig att släppa iväg dem på nya äventyr. Men snart måste Julia och Edvin rymma hemifrån och återvända till Tusenvärld, när deras vän prins Kasir svävar i fara. Där blir de indragna i det politiska spelet. Samtidigt börjar Julia drömma märkliga drömmar om en spegelvänd verklighet där fördunklarna har lyckats ta sig igenom huvudstadens murar. Men är det verkligen bara en dröm eller är det ett tecken på något allvarligare?

Sedan barndomsben har jag varit fascinerad av berättelser där människor lämnar vår verklighet för en annan, mer magisk sådan. Troligen för att berättelsen om Narnia var en av mina första bokförälskelser. Joseph A. Davis Spegelbilden bygger i viss mån vidare på denna tradition. Det är de små detaljerna som gör att man fastnar för en fantasyvärld. Som ett språk som består av jollrande och visslingar, stigande och fallande vokaler som ändrar betydelsen av ett ord. Som en magi som handlar om skaparkraft. Just att skapandets kraft framhävs är en sak jag tycker mycket om med denna serie.

Vad som kan bli frustrerande med Spegelbilden är hur Julia inte har lärt sig sin läxa från Dunkelstjärnan. Samtidigt så finns det en sådan hunger i henne: hunger efter att höra till, hunger efter att utmärka sig, hunger efter att ha en pappa, som gör att man kanske förstår hennes blinda fläckar. Desto svårare blir det att förstå den plötsliga mordiska, kalla hunger vi ibland kan glimta i hennes lillebror Edvin.

Spegelbilden är fylld av intriger och ränker. Det är spännande, eftersom vi sakta men säkert börjar förstå den politiska situationen i Tusenvärld. Och hur det inverkar på kampen mot fördunklarna. Davis fördjupar och mejslar fram finare detaljer i denna värld, som vi börjar lära känna. Börjar längta tillbaka till.

Spegelbilden är ett stycke spännande verklighetsflykt, som jag verkligen tror kommer tilltala barn i slukaråldern. Den hade i alla fall fängslat mig i den åldern och gjort att jag ivrigt väntade på nästa del.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Dunkelstjärnan (recension)

Spegelbilden

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Spegelbilden av Joseph A. Davis

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.