Språksociologi av Jan Einarsson

språksociologi

Författare: Jan Einarsson
Förlag: Studentlitteratur (2004)
Antal sidor: 367 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus

Språksociologi handlar om sambandet mellan språk, klass, kön, etnicitet, ålder, region och nation. Varför pratar vi som vi gör? Vilka attityder kan vi möta från andra när vi kommunicerar? Kan en styra språkanvändningen i ett helt land? Detta är ett urval av frågor som läsaren får svar på. De olika kapitlen behandlar även ämnen såsom språkförändring, tvåspråkighet, språkvård och språkvåld. Men inte minst sambandet mellan språket, skolan och samhället. Språksociologisk forskning kan ge värdefulla insikter om förhållandet mellan språk, makt och tolerans.

Språksociologi är ett impulsköp på Myrorna som härstammar från mitt första år på universitetet, och vilket lyckosamt impulsköp det sedan är. Under en veckas tid har jag varit djupt försjunken i Jan Einarssons engagerande och lättlästa sätt att väcka mitt intresse för ämnet. Det känns som att sitta på en föreläsning där föreläsaren älskar sitt ämne och förmedlar denna kärlek, som om han stod och pratade framför mig. Texten känns helt enkelt levande på ett sätt som få sakprosaböcker gör.

Sedan bidrar ju ämnets intressanthet till saken. Språk är inte neutralt, utan en viktig del av hur vi skapar och formar vår verklighet. Den som äger språket äger ofta makten, vilket gör att de som utestängs från språket inte kan ta del av makten. Språksociologi tar upp flera intressanta forskningsstudier som visar på relationen mellan tidig språktillgång och skolresultat utifrån variabler såsom klass och etnicitet.

De kapitel jag tycker bäst om i Språksociologi är de inledande kapitlen som introducerar ämnet genom olika ämnen såsom språkförändring, språkvård och attityder. I de avslutande kapitlen som knyter an mer till forskning känns det som om nätet ibland kan bli lite väl vitt, att det inte kopplar an tydligt till språkets roll utan hamnar på en mer allmän sociologisk nivå. Även om detta förstås är intressant det med.

Om ditt intresse nu väcks och du känner att du vill läsa Språksociologi, så vill jag nog rekommendera att du köper den senaste upplagan av den anledningen att den nog är mer aktuell. Statistik och siffror går att ta med en nypa salt, men det finns tre områden som gör att mitt exemplar av boken känns daterad: slang (även om jag nog ska använda ”plyschpitt” i en roman någon gång); sms och chatt. Det här är områden som snabbt förändras och utvecklas i takt med tekniken att de lätt blir daterade. Och det märks i läsningen.

Men annars så ger Språksociologi en engagerande och intresseväckande introduktion till ämnet.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Språksociologi av Jan Einarsson

  1. Annette Juhlin skriver:

    Språk är så otroligt intressant, den här boken måste jag köpa så snart som möjligt.

  2. MissMagic skriver:

    Låter som ett grymt spännande ämne. Ska komma ihåg denna. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.