Sticka Mochimochi av Anna Hrachovec

Sticka Mochimochi

Betyg: ☆☆☆
Författare: Anna Hrachovec
Originaltitel: Knitting Mochimochi
Översättare: Catharina Andersson
Förlag: Känguru (2012)
Antal sidor: 144 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Beskrivning

Alla borde älska att få en stickad leksak i present. De får dig att le, du kan krama dem och de kan sitta i soffan och se på tv med dig. Men kan leksaken vara en soffa eller en gammaldags tv-apparat? Kanske är det för konstigt. Men mochimochi, som är supersöta och annorlunda amigurumi, kan verkligen föreställa precis vad som helst: skräckinjagande alligatorungar, grisar med hisnande håruppsättningar, tåknaprande monstertofflor, pyttesmå hamstrar och mikroberg.

Kommentarer

Bokens underrubrik är ”20 annorlunda amigurumi” och visst håller den vad den lovar. Vad sägs som en ekorre på jul? Eller en sunkig soffa med ögon? Eller en gris med peruk? Allt detta, plus mycket mer, finns i Sticka Mochimochi – en väldigt annorlunda amigurumibok!

Att Anna Hrachovec älskar att sticka amigurumi lyser genom texten när hon beskriver hur du ska göra och varför du ska ägna dig åt att sticka leksaker. Bara efter att ha läst inledningen är jag jättesugen på att sitta igång och sticka.

Men samtidigt blev jag lite nervös när jag fick Sticka Mochimochi i julklapp julen 2012. Jag har nämligen inte stickat rundstickning sedan jag gick i högstadet och visste inte om jag skulle komma ihåg hur en gjorde. Men jag hade inte behövt oroa mig: Hrachovec har nämligen snickrat ihop en väldigt tydligt stickskola. Även om faktumet att den är uppdelad i två spalter gjorde det förvirrande för en stackars trött hjärna att följa instruktionerna, har den varit ovärderlig när en nybörjare som mig har behövt ytterligare instruktioner.

Jag har bara stickat några få av mönstren, men tycker att instruktionerna är förhållandevis lätta. Dock bör du under stickningens gång vara uppmärksam på antalet maskor. Jag märkte nämligen att matematiken inte ibland stämmer, utan att det i vissa mönster (till exempel i mönstret på bitfria vägglöss) har angetts ett felaktigt antal maskor.

Även om instruktionerna för hur du stickar de olika mönstren är förhållandevis enkla, kan jag tycka att monteringsinstruktionerna är lite i otydligaste laget. Jag hade velat att det skulle vara lättare att hänga med i hur vissa bitar ska genomföras, såsom i vilken ordning de olika delarna ska monteras i det sunkiga soffmönstret.

Men Sticka Mochimochi är en väldigt rolig och fantasieggande stickbok, som har mönster för den vane stickaren och för nybörjaren.

Mönster jag har stickat ur boken

Bitfria vägglöss

Ekorre på hjul

Sunkig soffa

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Sticka Mochimochi av Anna Hrachovec

  1. Ser ut som en kul stickbok. Jag borde verkligen plocka upp mina stickor igen om komma igång men det finns ju så mycket annat som lockar…

  2. Pingback: Månadsrapport: December 2013 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.