Stolthet & Fördom

Stolthet & Fördom

Regissör: Joe Wright
Manus: Deborah Moggach
Originaltitel: Pride & Prejudice
Skådespelare: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Donald Sutherland, Brenda Blethyn
Produktionsår: 2005
Längd: 129 minuter

Mrs Bennett har uppfostrat fem döttrar: Elizabeth, Jane, Lydia, Mary och Kitty. Nu är det stora bekymret hur hon ska få dem alla bortgifta till lämpliga partier. När den rike ungkarlen Mr. Bingley flyttar till trakten, ser Mrs Bennet sin chans. Snart faller han för den äldsta dottern i familjen, Jane, och lyckan tycks säkrad för döttrarna. Men i Bingleys spår följer också en krets av välbärgade människor ur Londons societet. Bland dem finns Bingleys gode vän, den snygge, men snobbige, Marc Darcy.

Jag minns att vi såg Stolthet & Fördom på engelskan när jag gick i gymnasiet och ville minnas att jag tyckte om den. Så när jag var i behov av ett mysigt kostymdrama, föll valet på den på Netflix. Läsare, jag höll på att knappt ta mig igenom filmskrället.

Det är inte Keira Knightleys fel att Stolthet & Fördom håller på att söva ned mig. Istället är väl hon en av de stora behållningarna med filmen. Hon är en riktigt duktig skådespelare och kan verkligen konsten att leverera Elizabeth Bennetts repliker med flär och ironi. Det stora problemet ligger nog hos hennes motspelare Matthew Macfadyen, som levererar mr Darcys repliker med lika stor inlevelse som ett träblock. Hela hans porträttering är stum och trälik. Det är svårt att i hans gestalt föreställa sig varför mr Darcy räknas som en av de stora drömmännen i litteraturen. (Överhuvudtaget finner jag det svårt. Han tycks mig odräglig.)

Sedan är jag inget större fan av Jane Austen, måste medges. Stolthet & Fördom har försökt vända sig till en yngre publik och uppdatera sig lite i jämförelse med originalet, men ligger nära originalet i dialogerna, antar jag. Det låter som Austens språkdräkt, åtminstone. Jag kan beundra Austen för hennes förmåga att kritiskt skildra den brittiska societeten, men kan inte hjälpa att jag tycker att hennes böcker i allmänhet är tråkiga. Och i förlängningen blir även denna film tråkig. Inte ens Donald Sutherland som mr Bennett förmår att väcka mitt intresse.

Nej, jag får nog inse att jag helt mindes fel om Stolthet & Fördom. Det var definitivt inte min kopp av te.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Stolthet & Fördom

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Pride and Prejudice av Jane Austen - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.