Stora små lögner av Liane Moriarty

Stora små lögner av Liane Moriarty

Författare: Liane Moriarty
Originaltitel: Big Little Lies
Översättare: Anna Strandberg
Förlag: Albert Bonniers (2016)
Antal sidor: 442 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den prydliga villaförorten Pirriwee ter sig vid första anblicken som en välmående och sömnig idyll. Under ytan kokar det. Madeline och Celeste är bästa vänner och har sina barn i samma förskoleklass. De tar varje tillfälle i akt för att prata om livet på favoritkaféet. Madeline har fullt upp med sin tonårsdotter, som nu tycks föredra sin pappa och yogaälskande styvmamma. Men hon kan inte hjälpa att kasta sig in i intrigerna mellan olika fraktioner av föräldrar på skolan. Celeste är förortens okrönta skönhetsdrottning och en lojal vän som backar upp Madeline, men hon verkar virrigare än vanligt. Kanske inte underligt med tanke på att hon har två helvilda tvillingpojkar och en man som är ständigt på resande fot. Eller är det något hon döljer för Madeline? När den unga mamman Jane flyttar in tar de henne snabbt under sina vingar. Snart blir Janes son Ziggy anklagad för att vara en mobbare, vilket sår splittring mellan föräldrarna och bygger upp en hätsk stämning. Temperaturen på skolgårdar och villagator skruvas upp för att nå sin våldsamma kulmen under skolans årliga föräldrakväll…

För några år sedan läste jag Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty och blev rätt besviken. Så pass besviken att jag nog inte tänkte läsa fler böcker av henne. Men när vi rensade mormor och morfars hus inför morfars flytt till ett äldreboende, hittade jag Stora små lögner. När jag valde att läsa den nu i september blev jag positivt överraskad.

Stora små lögner väver ett nät av intriger och lögner, som alla centrerar kring en välmående förort i Australien. Det är en bok om de fasader som människor upprätthåller mot omvärlden och vad som kan dölja sig bakom dessa. Vilka monster som kan dölja sig bakom dessa. Det är en bok som i viss mån behandlar ämnet våld i nära relationer, vilket den gör med respekt. Men det är också en bok om nära, kvinnlig vänskap och föräldraskap. De karaktärsporträtt som Moriarty tecknar i denna bok är helt klart oerhört minnesvärda.

Vi vet redan från början vad som har inträffat i Stora små lögner: en av föräldrarna har mördats under en föräldraträff på skolan. Men vem? Hur? Varför? Samtidigt som vi följer karaktärerna längs med vägen mot det oundvikliga, får vi i slutet små intervjustycken som ger ledtrådar om vad det är som har inträffat. Det blir ett oemotståndligt driv för att läsa vidare, fortsätta pussla, ta reda på vad det egentligen är som har hänt.

Stora små lögner är en bok som jag verkligen hade svårt att lägga ifrån mig och som gör att jag nog måste ge denna författare ytterligare en chans.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.