Störst av allt

Omslagsbild Störst av allt

Skådespelare: Hanna Ardhén, Felix Sandman, David Dencik
Produktionsår: 2019
Antal avsnitt: 6
Längd: 270 minuter

Artonåriga Maja Norberg återfinns blodig och chockad i det klassrum där hennes klasskamrater och lärare har skjutits ihjäl. Vid undersökningar upptäcks att hon inte är skadad, men att hon har krutrester på sig. Snart häktas hon misstänkt för mord, medhjälp till mord och anstiftan till mord. Media döper henne till Djursholmflickan. Men vad var det egentligen som hände den där dagen? För att få veta måste man gå tillbaka till när Maja först Sebastian Fagerman och hur deras relation blev allt mer destruktiv ju mer in i drogernas värld han försvann.

Störst av allt var en av mina största läsupplevelser 2017 och fortfarande en bok som ger mig rysningar när jag tänker på den. När det stod klart att Netflix hade filmatiserat den blev jag väldigt sugen på att se resultatet av filmatiseringen.

I tv-serieform har Störst av allt lyckats göra boken rättvisa, även om jag sörjer att något av tvetydigheten har gått förlorad. Bokens Maja är en osympatisk berättarröst, som man inte vet om man ska lita på och det är osäkert långt in i det sista huruvida hon är skyldig eller inte. Hanna Ardhéns porträttering av Maja är övertygande, förkrossande, men hela tiden sympatisk och sårbar.

Störst av allt är ett långsamt, obehagligt drama där vi tar oss fram till vad det var som hände. Vad som ledde fram till det. Felix Sandman är förvånansvärt bra som Sebastian, en karismatisk kille med en inre självdestruktivitet som inte bara hotar att kasta honom ned i fördärvet utan att ta alla i hans omgivning med sig. En otäck skildring av ett destruktivt förhållande där Maja tar på sig alltför stort ansvar, tror att hon är den som kan rädda honom, medan vuxenvärlden i stort står och ser på utan att märka att något är fel.

Störst av allt är en lyckad filmatisering av en oerhört bra bok, med fina skådespelarinsatser och snyggt foto och kamerateknik. Välförtjänt av de priser den har fått.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Störst av allt

  1. Monika skriver:

    Jag blev så positivt överraskad av serien. Det händer ju inte alltför ofta att de lyckas med filmatiseringar av riktigt bra böcker. Håller med om tvetydigheten dock. Den var så gott som borta här.

  2. Pingback: Månadsrapport: December 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.