Striden av Helen Ekeroth

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild Striden av Helen Ekeroth

Författare: Helen Ekeroth
Serie: Drakberidaren, #2
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
Antal sidor: 324 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Efter att ha väckt den svarta draken Andraste har Nuwa blivit relegerad från De svarta trädens skola. Men det är det minsta av hennes bekymmer. Kejsaren har nämligen kallat henne till huvudstaden, till sitt palats med all sin prakt och sina maktspel. Nuwa vet inte vem hon ska lita på. Hot från rebellerna och den uråldriga draken växer. Kejsaren fattar alltmer drastiska beslut för att besegra sina fiender och den mörka magin. Men Nuwa vill inte vara en del i striden om makten. Hon måste göra det som ingen annan kan: väcka de tre drakarna som är kvar i Lyhrs borg. Bara det kan rädda magin i världen.

Striden är andra delen i Helen Ekeroths trilogi om drakberidaren Nuwa. Boken tar vid där föregångaren slutade: Nuwa relegerad från skolan, den svarta draken väckt, och hon kallas bort från skolan till det kejserliga hovet. (Därmed också dessvärre till viss mån bort från drakarna.) Hon förs in i en värld fylld med intriger och ränksmiderier. Utan sina vänner i närheten är det svårt för Nuwa att veta vem hon ska lita på eller vilken sida hon ska sälla sig till.

Även om Striden är spännande och lättläst, så saknas lite av det jag tyckte mycket om med första boken. Dels är inte drakarna lika närvarande i denna del, som utspelar sig vid hovet, och jag saknar dem. Dels är ligger fokus inte lika mycket på vänskap, då Nuwa är skild från sina vänner. Dessutom ligger det ett fokus på romantiska relationer som jag tycker känns lite malplacerat och som jag inte heller tror att målgruppen uppskattar. När jag var i den ålder som böckerna vänder sig till var vänskapen ärligt talat viktigare än kärleken. Däremot uppskattar jag att Ekeroth gör en del djärva val med sina karaktärers öden som de flesta väjer för när det kommer till barnböcker.

Men Striden är likväl en spännande, originell fantasyberättelse som innehåller mycket att tycka om: vältecknade karaktärer, spännande intriger och sedan drakar.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Skuggan (recension)

Striden

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.