Supernatural, säsong 10

Innehåller spoilers för tidigare säsonger.

Omslagsbild Supernatural, säsong 10

Skapare: Eric Kripke
Skådespelare: Jensen Ackles, Jared Padalecki, Misha Collins
Produktionsår: 2014-2015
Säsong: 10
Antal avsnitt: 23
Längd: 970 minuter

Efter att ha dödats av Metatron, återuppväcker Kains märke Dean som en demon. Sam för en desperat kamp för att försöka få tillbaka sin broder och griper alla medel han har. När försöket att förvandla Dean tillbaka till människa igen lyckas, står det snart klart att allt inte är frid och lycka. Märket sitter kvar på Deans arm och utövar ett mörkt inflytande över honom. Kommer han vara stark nog att stå emot? Eller kommer Sam få se sin bror förvandlas till demon igen? Finns det något sätt att befria Dean från märkets makt?

Den tionde säsongen av Supernatural inleds väldigt starkt. Jag hade glömt hur svårt det var att se Dean som demon och alla de beslut Sam fattade för att försöka göra honom till människa igen. Överlag är det väl berättelsebågen med Kains märke som är den lysande stjärnan i säsong 10, till skillnad mot säsong 9. Vi ser hur det sakta bryter ned Dean, förvandlar honom till något han inte är, och att det nu är Sams tur att vara den som försöker rädda sin bror från att förvandlas till något omänskligt. Det finns klara paralleller till tidigare säsonger när Sam drack demonblod och höll på att bli något annat.

Men så har säsong 10 samma problem som många av de senare säsongerna med att det blir plottrigt. Man försöker pressa in alldeles för många sidohistorier. Till exempel hade jag helt glömt bort Cole Trentons existens: en före detta militär som vill ta hämnd på Dean för att han dödat dennes pappa. Vad tillförde det egentligen till säsongen? Sedan har vi familjen Styne, som slängs in som antagonister lite hastigt och lustigt mot slutet av säsongen. Och så Crowleys mammas uppdykande och spelet som uppstår mellan dem.

Men introduktionen av Ruth Connell som Rowena MacLeod, Crowleys trehundraåriga häxa till mor, är nog bland det bästa med säsongen. Jag kan inte fatta att jag inte gillade henne första gången jag såg den: hon är helt underbar! Sämst med säsongen är avsnitt Dark Dynasty, som jag inte kommer förlåta i första taget.

Tionde säsongen av Supernatural bjuder på ömsom vin, ömsom vatten. Vore det inte för plottrigheten skulle detta verkligen vara en fullträff.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra säsonger

Säsong 1 (recension)

Säsong 2 (recension)

Säsong 3 (recension)

Säsong 4 (recension)

Säsong 5 (recension)

Säsong 6 (recension)

Säsong 7 (recension)

Säsong 8 (recension)

Säsong 9 (recension)

Säsong 10

Säsong 11 (recension)

Säsong 12 (recension)

Säsong 13 (recension)

Säsong 14 (recension)

Säsong 15 (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Supernatural, säsong 10

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.