Supernatural, säsong 9

Innehåller spoilers för tidigare säsonger.

Omslagsbild för säsong 9 av Supernatural

Skapare: Eric Kripke
Skådespelare: Jensen Ackles, Jared Padalecki, Misha Collins
Produktionsår: 2013-2014
Säsong: 9
Antal avsnitt: 23
Längd: 926 minuter

Sam är döende efter att ha utstått prövningarna för att stänga Helvetet. I sin desperation, ber Dean till alla änglar om hjälp. Men den hjälp han får kommer med ett högt pris. Samtidigt som bröderna måste hantera att alla änglar har fallit och numera befinner sig på jorden, så gör Abaddon sitt drag för att bli härskare över Helvetet. Samtidigt smider Metatron planer för att bli den nya Gud. För att besegra dem båda krävs ett mäktigt och mörkt vapen som härstamma från urminnes tider, tillbaka kring den tid då världens första mord skedde…

På något vänster har jag glömt hur jävla bra nionde säsongen av Supernatural är. Det är välskrivet och spännande på ett sätt som vi knappt har sett sedan säsong 5. Brödernas relation är komplex och snårig utifrån de beslut som Dean har fattat kring Sams hälsa, vilket orsakar allvarliga konsekvenser. Med vissa undantag (Dog Dean Afternoon; The Purge; Bloodlines) finns det knappt ett dåligt avsnitt i säsongen.

Det som hindrar den nionde säsongen från att vara en fullträff för mig är den sista berättelsebågen, där man ska knyta ihop alltihop. I säsong 9 har man valt att ha två antagonister: Abaddon, en Helvetets riddare, och Metatron, guds skrivare. (Tre, om vi väljer att räkna fotnoten Bartholomew, som jag inte gör). Curtis Armstrong spelar Metatron oerhört bra och är nog en av de antagonister jag har avskytt mest genom seriens lopp. Alaina Huffman är strålande som Abaddon. Dessvärre gör inte manusförfattarna mycket med karaktären och det går märkligt enkelt att besegra henne. Överlag känns det som om allt går lite väl lätt fram emot slutet.

Plus att jag inte är så vansinnigt förtjust i Kains märke och effekten det har på Dean. Jag tror åter att det har att göra med att man försöker göra lite för många trådar per säsong. Det hade nog varit bättre att behandla Metatron och Abaddon i varsin säsong, så hade man kunnat fokusera mer på märket och dess effekt på Dean. Som det är nu känns det som om allting går så fort.

Jag älskar början av nionde säsongen av Supernatural, men säsongen tappar en del fart och trovärdighet fram emot slutet.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra säsonger

Säsong 1 (recension)

Säsong 2 (recension)

Säsong 3 (recension)

Säsong 4 (recension)

Säsong 5 (recension)

Säsong 6 (recension)

Säsong 7 (recension)

Säsong 8 (recension)

Säsong 9

Säsong 10

Säsong 11 (recension)

Säsong 12 (recension)

Säsong 13 (recension)

Säsong 14 (recension)

Säsong 15 (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Supernatural, säsong 9

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.