Svanen och eldfågeln av Patricia A. McKillip

svanen-och-eldfageln

Författare: Patricia A. McKillip
Serie: Svanen, #2
Originaltitel: Cygnet and the Fire Bird
Översättning: Ylva Spångberg
Förlag: B. Wahlströms (1998)
Antal sidor: 263 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
E-bok | Adlibris, Bokus

Ros besittning genomför ett rådsmöte som de brukar när en främling stövlar in. Bara väktaren Meguet märker honom till att börja med och jagar honom på flykten. Efter honom kommer eldfågeln med ett skrik som kan få blodet att frysa i ådrorna med sin sorg och magisk eld som förtrollar allt som kommer i dess väg. När månen går upp blir fågeln mänsklig, en främmande prins som besvärjts genom svart magi. Magikern Nyx försöker häva förbannelsen, men den motstår även hennes krafter. När kusinen Meguet rövas bort till eldfågelns land följer Nyx efter för att undsätta henne och lösa eldfågelns gåta. De kommer till landet Saphier, en märklig trakt som inte finns på några kartor. Svaret på gåtan visar sig vara märkligare än hon kunde anat och kan hota hennes eget hemland och allt hon älskar.

När jag var i elvaårsåldern, tror jag, fick jag Besvärjerskan och svanen i födelsedagspresent. Det är den första bok jag kan komma på att jag insåg att det ibland krävs rätt tid för att läsa en bok. Första försöket att läsa den gick det inte alls, men jag älskade den andra gången jag försökte den. Svanen och eldfågeln är den fristående uppföljaren till denna bok, som jag hittade några år senare på Myrorna.

Inledningsvis har jag svårt att komma in i Svanen och eldfågeln. Patricia A. McKillip är inte lättläst och att det har gått lång tid sedan jag läste första boken gjorde inte saken lättare. Jag hade svårt att komma ihåg just vad Svanen var (en stjärnbild med magiska egenskaper, visar det sig.) Sedan är det surrealistiskt skrivet. Det är svårt att skilja vad som är liknelser och vad som faktiskt är magiska händelser. Överlag är magin komplicerad och kräver ett vaket sinne för att hänga med i, vilket jag kanske inte hade.

Men Svanen och eldfågeln är vackert skriven. Magin är verkligen trollbindande skildrad. Språket går att förlora sig i, att vandra på de silvervägar som för en mellan olika länder, olika tider. Tid och rymd är upphävbara. Fantasyvärlden som hon bygger upp är komplex, men fascinerande.

Dessutom är Svanen och eldfågeln riktigt spännande. Hotet mot Ros besittning byggs upp, men varifrån det kommer och vem det är, är inte glasklart. Åtminstone inte till att börja med. Det är ganska självklart vem det inte är, men sedan spekulerar jag kring flera gestalter. Även om det inte är sträckläsningsspänning så finns det ändå ett ständigt driv i berättelsen.

Svanen och eldfågeln är en märklig, något svårforcerad berättelsen, men så vackert skriven och med ett driv som gör att den ändå förtrollar.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.