Redaktör: Fanna Ndow Norrby Medverkande författare: Amie Bramme Sey, Amira Diallo, Alle Eriksson, Yodit Girmay, Tatiana Håkansson, Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Tyson McVey, Marilyne Ntumba Mabambu, Bilan Osman, Adam Tensta, Salem Yohannes. Förlag: Natur & Kultur (2015) Antal sidor: 211 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
Fanna Ndow Norrby tröttnade på den sexism och rasism som svarta kvinnor i Sverige möter. Våren 2014 startade hon därför kontot @SvartKvinna på sociala medier, som fick 10 000 följare på bara en dag och inom ett par månader läste och diskuterade mer än 40 000 personer kontot. För boken Svart kvinna står hon som redaktör där hon har samlat den bredd av berättelser som ett stort antal svarta kvinnor i Sverige har delat med sig. Tillsammans med nyskrivna texter är boken en djupdykning i det som så oskyldigt kallas för vardagsrasism, men som berör grundläggande frågor om existensberättigande och ojämlikhet.
Jag blir trött när jag läser Svart kvinna. Trött, förbannad, ledsen. Vad ska du då inte bli om det här är din vardag, något du upplever för jämnan? Hur länge står du ut? Det är inte acceptabelt. Någonstans försöker jag värja mig, vill inte tro att det är så här illa i Sverige på 2010-talet, för att jag inte har sett det själv. Men jag har privilegier och normer som sätter skygglappar på mig, fastän jag gör mitt bästa för att avlägsna dem. Och det är det vi alla måste göra. Det är inte acceptabelt att på 2010-talet förväntas argumentera för varför du inte ska använda n-ordet. Det är så självklart att det inte ska användas att det borde vara en icke-debatt, men det är det inte.
Vi vita personer som lever i Sverige måste också föra kampen. Det kan inte falla på rasifierade att hela tiden vara de som kämpar, därför att till sist går du under. Vi måste alla skrika oss blå tills det är självklart att inte använda ordet, att det är självklart att hudfärg inte ska spela någon roll. Som vit person i Sverige idag måste vi ta till oss av vittnesmål som Svart kvinna med öppna ögon och villighet att lyssna. Inte försöka försvara eller ”förklara” (snarare ifrågasätta), utan lyssna och vara villiga att arbeta för att få bort skiten från våra gator och vårt land.
Svart kvinna är ett viktigt och starkt vittnesmål i detta arbete. Vi är inte post-rasism. Att tro det är att bedra sig själv, utan vi har lång väg att gå.
Det låter som en mycket viktig bok. Den ska jag skriva upp på min lista över böcker till arbetet.
Kul att kunna tipsa 🙂
Pingback: Månadsrapport: Mars 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson
Pingback: Sverige: En (o)besvarad kärlekshistoria - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson