Författare: Thierry Jonquet Originaltitel: Mygale Översättning: Donald Nicholson-Smith Förlag: Profile Books (2011) Antal sidor: 128 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Pocket | Adlibris, Bokus E-bok | Adlibris, Bokus
Den framstående plastikkirurgen Richard Lafargue har sina smutsiga hemligheter. I sin källare har han en operationssal och inlåst i ett rum håller han sin flickvän. Eve tillåts bara komma ut till fina cocktailpartyn och den sista söndagen varje månad, när de besöker en ung kvinna på psykanstalt. Efter dessa möten tvingar Lafargue henne till förnedrande sex med främlingar. Till synes orelaterat får läsaren även följa brottslingen Alex, som är på flykt efter att ha dödat en polisman, och den unge Vincent, som kidnappas och finner sig hållen fånge av en sadistisk man.
När jag såg Pedro Almodóvars The Skin I Live In hade jag inte en aning om att den var baserad på en bok. Jag hade heller ingen aning om att filmen skulle hålla mig sömnlös en hel natt därför att jag helt enkelt inte kunde sluta tänka på den. På lördagsmorgonen därpå upptäckte jag att förlagan Tarantula fanns som e-bok och köpte den omgående. Jag slukade den samma dag.
Språkligt är Tarantula enkelt utformat. Inga krusiduller, inga liknelser, inte mycket till metaforer. Det är rakt och lätt att följa. Kombinationen med att boken är kort gör det lätt att läsa den i en enda sittning. Trots att jag är medveten om tvisten så är det ändå spännande läsning, då bok och film inte har mycket gemensamt än de mest grundläggande element.
Generellt skulle jag säga att filmen är strået vassare, men Tarantula har sina starkare sidor också. Bland annat skildrar den sjukliga växelverkan mellan offer och förövare på ett alldeles utmärkt vis. Lafargue är en riktigt obehaglig typ som utstuderat bryter ned sitt offer tills personen i fråga inte har någonstans att vända sig. Ingen möjlighet att återvända till sitt tidigare liv.
Tarantula är i högsta grad ett hämnddrama. Hat driver Lafargue till fruktansvärda handlingar som har förödande konsekvenser för offret. Det är inte bara kroppen som ska lida, utan självaste själen. Han kräver totalt kontroll och total underkastelse. Det är en berättelse om smärta och tröst, om hat och kärlek, på en fullständigt snedvriden skala. Det är ett förvridet förhållande mellan rovdjur och byte, fångvakt och fånge. En bok som jag är märkligt kluven till att jag tycker så mycket om som jag gör.
Tarantula kommer definitivt inte vara allas kopp av te, men (gud hjälpe mig) jag gillar det verkligen.
Pingback: D som i dramatik - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson