Tematrio: Hemligheter

TematrioHemma igen efter en lång, lång dag på universitetet. Jag är nästan redo att gå och lägga mig, men jag tänkte att jag skulle svara på veckans tematrio. Denna vecka uppmanas vi att texter som på olika sätt berättar om, speglar eller innebär hemligheter.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är berättelsen om Mirjiam, som fyller 85 år. Hennes familj ger henne ett romskt silverarmband och då väller hemligheten fram. Om att hennes namn inte är Miriam. En stark, omskakande berättelse som blev en av 2015 års bästa läsupplevelser.

Miniatyrmakaren av Jessie Burton handlar om den unga flickan Nella, som flyttar hem till sin nya make som hon bara har träffat hem igång. Väl på plats i Amsterdam finner hon sig inte direkt välkomnad in i sitt nya hushåll, som sluter sig om sina hemligheter. Jag blev lite besviken, men annars är det en stämningsfull historisk roman.

Simma med de drunknade av Lars Mytting har jag läst nyligen och den passar väl in på temat. En ung pojke och hans föräldrar reser på semester i Frankrike, där båda föräldrarna omkommer. Pojken är försvunnen i flera dagar. Ingen vet var han var under dessa dagar. Han uppfostras av sin farfar. Efter farfaderns död beger han sig ut i världen för att leta reda på svaren om hans förflutna. Spännande om familjehemligheter, men trista kärleksförvecklingar stör.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tematrio: Hemligheter

 1. Boklysten skriver:

  Har inte läst någon av de här tre men har hört så mycket om dem att jag är lite sugen. Tack för tips!

 2. Åsa skriver:

  Axelssons historia om Miriam var riktigt bra och gripande berättad. Myttings bok har jag varit lite nyfiken på.

 3. bekanta böcker jag inte läst.

 4. Monika skriver:

  Miniatyrmakaren ja, har fortfarande inte riktigt bestämt mig för om jag vill läsa eller ej. Å andra sidan är det ju ingen brådska 🙂

 5. Låter verkligen som mycket hemlighetsfulla böcker. Har bara läst Miniatyrmakaren än 🙂

 6. Sara Pepparkaka skriver:

  Miriam, ja, den boken passar absolut in på temat! Det var snubblande nära att jag skulle läst Miniatyrmakaren i vintras, men det blev inte av. Men någon gång så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.