Tematrio: Prisvinnare

Tematrio

Denna vecka skriver Lyran så här: Jag måste erkänna att jag i år varit ovanligt ointresserad av de Augustprisnominerade författarna. Men i fredags fick jag mail från dotterns lärare om att man i klassen skulle läsa Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson och Eva Lindström. Därför känns det nu så klart extra roligt att just den boken tidigare ikväll prisades. Temat denna vecka blir därför prisvinnare, välj bland August eller andra priser. Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

The Song of Achilles av Madeleine Miller vann The Orange Prize of Fiction (som har bytt så många namn på sista tiden att jag inte har en aning om vad priset kallas idag). Den berättas ur Patroklos synvinkel och förmedlar om kärleksaffären mellan honom och Akilles.

Tiggarflickan av Alice Munro är en samling av tio sammanhängande berättelser om Rose, som växer upp i fattiga miljöer och senare gifter sig med en rik man. Att författaren själv har vunnit Nobelpriset vet nog vi alla, men Tiggarflickan har även vunnit Governor’s General Award (något kanadensiskt pris) och nominerades till Man Booker, men vann inte där.

Goda omen av Neil Gaiman och Terry Pratchett är en helt sanslöst rolig bok om hur helvetets lakejer råkar tappa bort Antikrist, vilket gör det lite svårt för dem när de ska orsaka Armageddon. Den har egentligen inte vunnit så många priser; bara ett vad jag kan se, men den har nominerats till desto fler. Men det är en så pass bra bok att jag ändå ville skriva om den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

9 svar på Tematrio: Prisvinnare

 1. Sanna skriver:

  ”Goda omen” låter som en bok för min läslista…

 2. Monika skriver:

  Är Tiggarflickan en bra början om man aldrig läst Munro? Goda omen ska jag sannerligen kolla upp.

 3. Lena skriver:

  Det enda jag läst av Munro är novellen Röster, som fanns i sin helhet på nätet. men det kommer säkert att bli mer. De andra har jag däremot inte läst.

 4. Lottens Bokblogg skriver:

  Tog nästan med Munro med på min lista också;-)

 5. Goda omen låter som något för mig, tack för tipset 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.