Tematrio: Systrar och bröder

Tematrio

Veckans tematrio upplevde jag som väldigt klurig, då den går ut på att berätta om tre böcker som handlar om syskon. Jag fick hjärnsläpp till att börja med, men nu har jag lyckats komma på tre böcker som handlar om syskon.

Häxan och lejonet av C. S. Lewis handlar om fyra syskon som genom en garderob kommer till en annan värld där evig vinter råder. De måste bryta den Vita häxans makt över landet. Jag vet att jag hade med den här förra veckan också, men den tål att nämnas igen. Ju mer jag tänker på den, desto mer sugen blir jag på att läsa om serien.

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren handlar om den sjuke Skorpan och hans bror Jonathan, som dör i en brand när han räddar Skorpan. Kort tid därefter dör även Skorpan. Men han vaknar upp i Nangijala och återförenas där med Jonathan för ett storslaget äventyr. Bröderna Lejonhjärta är den av Astrid Lindgrens böcker som jag älskade mest och fortfarande älskar.

Allt för min syster av Jodi Picoult handlar om en flicka som har blivit genetiskt designad för att vara den perfekta donatormatchningen till sin svårt sjuka syster. Detta pågår ett antal år tills dess att någon anmäler det och det prövas i rätten. Jag vet inte vad jag skulle tycka om den idag, men jag blev väldigt tagen av den när jag läste den cirka 2005-2006.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Tematrio: Systrar och bröder

 1. Anna skriver:

  Bröderna Lejonhjärta är en fantastisk bok – jag läser den högt ofta!

 2. Allt för min syster kom nästan med på min lista med, valde mellan den och Sju jävligt långa dagar. Har för mig att det var lillasystern själv som gick till domstol för att slippa vara donator längre. Håller med om dina andra två val också 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Den som inte vill bli spoilad för Allt för min syster slutar läsa här

   Jag har precis för mig att det oväntat nog var storasyster som låg bakom det hela. Hon ville inte se sin syster lida längre och ville själv inte lida längre, har jag för mig.

 3. Carro skriver:

  Allt för min syster tyckte jag också var sjukt bra när jag läste den, tror jag skulle gilla den idag också faktiskt. Jodi Picoult håller hög nivå överlag 🙂

 4. Lena skriver:

  Böckerna i Narnia-serien har jag aldrig läst, men det vore roligt att göra det någon gång.

 5. Maria skriver:

  Jodi Picoults bok har jag varit på väg att köpa flera gånger. Kanske dags att göra slag i saken. Narniaböckerna älskade jag när jag var barn. Samma sak med Bröderna Lejonhjärta.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   När jag läste den gjorde den, som sagt, ett enormt intryck på mig och fastän det har gått nästan tio år sedan så kommer jag ihåg stora detaljer av handlingen. Vet dock inte vad jag skulle tycka om den idag…

 6. Anna A skriver:

  De två första har jag läst och gillat, den tredje blir jag sugen på.

 7. Bokdamen skriver:

  Har nog bara läst Bröderna Lejonhjärta av dina men jag är nyfiken på Jodi Picoult. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.