Tematrio: Vinter

temais

Då var det måndag igen och det känns som förkylningen håller på att ge med sig, åtminstone så pass att jag kan begrava näsan i skolböckerna igen. Men först ska jag besvara veckans tematrio, där Lyran gör följande uppmaning: Berätta om tre böcker som utspelar sig under vintern.

Snöbarnet av Eowyn Ivey är som en saga för vuxna om ett medelålderspar som flytt till Alaska för att komma undan sorgen av sitt dödfödda barn. En dag bygger de en flicka av snö, men morgonen därpå är hon borta och istället skymtar en riktig liten flicka förbi i skogen intill. En ganska långsamt uppbyggd, men fin, berättelse som drar stor inspiration från en rysk folksaga om en snöflicka.

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szlawoski tilldrar sig under en isstorm i Quebec. En pojkes föräldrar ska skiljas och isstormen kommer som ett svar på hans böner när han ber den stoppa det hela. Detta får hela grannskapet att sluta upp och vänskapsband föds. En riktigt feelgood roman fylld med värme.

Häxan och lejonet av C. S. Lewis handlar ju om barnen Pevensie som genom en garderob kommer till ett magiskt land där vintern har rådit i många år. Dessvärre beror ju detta på att den ondskefulla Vita häxan har gjort så att det bara är vinter, men aldrig jul, i Narnia. Böckerna om Narnia var mina favoritböcker som barn och jag är väldigt sugen på omläsning.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

32 svar på Tematrio: Vinter

 1. Mia Eggimann skriver:

  Fiskar ändrar riktning i kallt vatten vill jag verkligen läsa, hört mycket om den.
  Narnia så klart det tänkte jag inte på.
  Mia

 2. Häxan och lejonet hade ju varit självklar på listan om jag bara tänkt så långt 🙂

 3. Catharina skriver:

  Snöbarnet har jag med på min lista också, blir nyfiken på Fiskar ändrar riktning,
  Trevlig vecka

 4. Boklysten skriver:

  Snöbarnet har jag med på min lista också. Fiskar ändrar riktning i kallt vatten måste jag nog titta närmare på.

 5. Lena skriver:

  Här var det också böcker som jag inte läst. Fiskar ändrar riktning i kallt vatten har jag verkligen funderat på att läsa.

 6. Gia - Bokfrossa skriver:

  Häxan och lejonet har jag fortfarande inte läst, måste ta och köpa mig Narniasamlingen så att det blir gjort..

 7. Anna A skriver:

  Böckerna om Narnia är de enda som jag läst.

 8. [Anna] skriver:

  Narnia böckerna måste jag försöka ta och läsa iår! 🙂

 9. Linda skriver:

  Snöbarnet har jag på min lista, nyfiken på den!

 10. Monika skriver:

  Jag är så glad att jag läste böckerna om Narnia till slut, missade dem när jag var i ”rätt” ålder, men det funkade att läsa dem som vuxen också 🙂

 11. Boel skriver:

  Både Snöbarnet och Fiskarna tyckte jag mycket om. Särskilt Snöbarnet.

 12. yasuisora skriver:

  Häxan och lejonet har jag läst. Narnia-serien tillhörde också mina barnfavoriter, länge sedan jag läste dem nu. Snöbarnet väcker verkligen min nyfikenhet, ska försöka hitta och läsa den! Kanske finns den på bibblan. Även mittenboken blir jag nyfiken på. Tack för fina tips!

 13. Ugglanoboken skriver:

  Häxan och lejonet! Naturligtvis! 🙂

 14. Sanna skriver:

  Häxan och lejonet, så självklart när man hör det men inte tusan kom jag på det själv 🙂

 15. Freja skriver:

  Den här får jag allt fundera på en stund, jag minns sällan handlingen i böcker, jag minns bara vad jag kände när jag läste dem…

 16. Anna skriver:

  Häxan och lejonet läser jag högt just nu. Finfint passar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.