The Age of Alexander av Plutarch

The Age of Alexander av Plutarch

Författare: Plutarch (Plutarkos)
Originaltitel: Vitae parallelae
Översättare: Ian Scott-Kilvert
Förlag: Guild Publishing (1990)
Antal sidor: 443 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Plutarkos bok Liven skildrar stora, grekiska statsmän och handlingsmän och parade ursprungligen ihop dessa med vad han tyckte var deras romerska motsvarigheter. I The Age of Alexander har man valt att fokusera uteslutande på grekerna. Här får vi möta Agesilaus, Pelopidas, Dion, Timoleon, Demosthenes, Phocion, Alexander, Demetrius och Pyrrhus. Denna bok innehåller några av Plutarkos finaste beskrivningar av krig, revolution och hjältedåd.

I min bokcirkel skulle vi lämna förslag på böcker med temat ”världsledare.” En av mina kamrater föreslog The Age of Alexander, specifikt avsnittet just om Alexander den Store, och lotten föll på den. Jag kunde förstås inte motstå att ge mig i kast med hela boken, latinare och antiknörd som jag är.

Det är spännande att läsa en historieskildring som ligger så pass nära i tiden till att det har skett. The Age of Alexander präglas av att kulturen inte är Plutarkos så främmande som det skulle vara för en modern uttolkare, utan perspektivet blir ett helt annat. Det kommenteras i inledningen av G. T. Griffith att Plutarkos var skicklig på att samla in material, men att han var desto sämre på att förhålla sig kritisk till det. Han sållade sällan bort något av tvivelaktig karaktär. Men genom hela texten löper en kritisk dialog kring validiteten av olika källor.

Även om språket flyter på oväntat bra i The Age of Alexander och den är förvånansvärt lätt att ta till sig, så är översättaren Ian Scott-Kilverts fotnoter guld värda. Här får läsaren ta del av ytterligare information av saker som var självklara för Plutarkos, men också vad han har fått om bakfoten. Till exempel romantiserar han Alexander den Store till stor del och ignorerar bevis för att han kanske inte var så perfekt som människa.

Jag tycker att The Age of Alexander är en sådan där klassiker som är riktigt värld att läsa. Den gör mig sugen på att ta itu med en dammig hyllvärmare här hemma, Antikens historier av Alf Henriksson.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.