The Black Raven av Katharine Kerr

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild The Black Raven av Katharine Kerr

Författare: Katharine Kerr
Serie: Deverry, #10
Förlag: Random House (2000)
Antal sidor: 417 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Rhiddaer sörjer Niffa sin man, vars död hon är övertygad orsakades av Raena. Niffas märkliga förmågor leder henne dock till att möta en annan person, en person med dweomer, som varnar henne för Raena och hennes förmågor. Raena försöker nämligen använda dessa för att störta Rhodry Maelwaedd, som varit hennes bittra fiende i flertalet liv, i fördärvet. I det förflutna, i slutet av inbördeskrigen, måste Lilli, nybliven lärling i dweomer, kämpa för att rädda sin älskade prins Maryn undan ondskefulla makter. Hennes känslor för honom komplicerar dock saker och ting…

Katharine Kerr inleder The Black Raven med att förklara hur böckernas ska betraktas som tre akter i en pjäs. Eller som en keltisk knut, vars komplicerades mönster bara kommer bli tydligt när du har sett helheten. På liknande vis fungerar hennes struktur med nutid och förflutet i böckerna; de kommer så småningom leda fram till en helhet. Det förflutnas efterdyningar har reell påverkan på nuet.

The Black Raven håller mig i ett fast grepp från början till slut. Visserligen börjar jag tröttna på att Rhodry och Dallandra sitter fast i Cengarn, i väntan på att vintern ska ta slut. Men Niffa är en välkommen ny karaktär, som jag vill se mer av. Likaså hennes tidigare inkarnation Lilli, eftersom jag tycker om att läsa om inbördeskrigstiden. Kerr beskriver denna period så fantastiskt. Intrigerna, kampen inom fraktionerna, heraldiken, vapnen – alla dessa detaljer får detta att kännas som en historisk roman istället för en fantasyroman. Hon har lagt ned så mycket kärleksfull omsorg i detaljerna att Deverry känns som en verklig plats.

Dessutom får vi i The Black Raven återse Salamander, Rhodrys halvbror, som var en av mina favoriter i den ursprungliga cykeln. Att ha frånsvurit sig dweomer har haft oanade konsekvenser för honom, vilket innebär att han nog förr eller senare kommer återvända till Rhodrys liv.

The Black Raven är en fantasyroman som förtrollar och för en genom tid och rum i en värld som känns fullständigt verklig.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Daggerspell (recension)

Darkspell (recension)

Dawnspell (recension)

Dragonspell (recension)

A Time of Exile/Alvblodet (recension)

A Time of Omens (recension)

Days of Blood and Fire (recension)

Days of Air and Darkness (recension)

The Red Wyvern (recension)

The Black Raven

The Fire Dragon

The Gold Falcon

The Spirit Stone

The Shadow Isle

The Silver Mage

Sword of Fire

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Black Raven av Katharine Kerr

  1. Lena skriver:

    Är nyfiken på den serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.