The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore

the fantastic flying books of mr morris lessmore

Bildkälla: IMDB.

Regissör: William Joyce och Brandon Oldenburg
Manus: William Joyce
Produktionsår: 2011
Längd: 15 minuter

Finns på Youtube, mindre lagligt.

Morris Lessmore är en man som älskar böcker och det skrivna ordet. En dag drar en vildsint storm in över staden och sveper bort all färg, alla ord, i sin framfart. Kvar står stadsborna i en ödelagd grå värld. Mr Lessmore möter en kvinna, som svävar efter ett knippe böcker. En av böckerna frigör sig och när han följer efter den, kommer han till den plats där böckerna bor. Han viger sitt liv åt deras välbefinnande och med böckernas hjälp kan han även börja hela en stad.

I somras läste jag något så ovanligt som en bilderbok som är baserad på en film, istället för tvärtom. Men det tog oförklarligt lång tid för mig att se The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore med tanke på att denna lilla pärla till film bara är femton minuter lång. Men det är femton välspenderade minuter.

The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore är inspirerad av gamla tiders stumfilm, vilket märks i karaktärernas mimik. För att skapa filmen har de använt sig av olika tekniker, såsom datoranimation, miniatyrer och traditionella handtecknade bilder. Blandningen skapar ett intressant uttryck och gör det hela till en välgjord film, som visar att du egentligen inte behöver mer än femton minuter för att berätta en välkomponerad historia.

För den rymmer mycket, den gode The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore, inom sin korta rymd. Det går att se den som en allegori över det skrivna ordets helande förmåga. Det uppstår både humoristiska och spännande situationer genom filmens lopp, och jag sveps med i Mr Lessmores äventyr. Om det så är från att laga en bok till att försöka ta sig upp på morgonen för att utfodra böckerna. Framförallt så andas väl filmen, liksom bilderboken, kärlek till böcker och berättande.

Jag måste återvända till filmens uttryck. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore använder färg som ett sätt att förmedla detaljer i handlingen. Efter att stormen har ödelagt staden är färgerna grå för att symbolisera människornas sorg och förtvivlan, vilket blir effektfullt. När de genom böckernas läkande kraft börjar återfå hoppet så återvänder färgerna. Inte dramatiskt, utan stillsamt och effektfullt.

The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore är verkligen en kärleksförklaring till böcker och det skrivna ordet. Den som vill se en verkligt bra film, som visar på genuint skicklig berättarkonst, bör se den.

betyg5

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore

  1. Lena skriver:

    Måste ta och kika på den. Verkar jättefin.

  2. Ska visa den här för klassen på Nationella läsdagen 🙂

  3. Pingback: De elva bästa filmer jag har sett hittills i år - C.R.M. Nilsson

  4. Therese Berglund skriver:

    Den är verkligen bra! Jag ska visa den nu i samband med världsboksdagen på torsdag i min klass. Vi sjunger även låten: när man läser en bok. Den är också otroligt vacker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.