The Fervor av Alma Katsu

The Fervor av Alma Katsu

Författare: Alma Katsu
Förlag: Titan Books (2022)
Antal sidor: 368 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Under andra världskriget, förs Meiko och hennes dotter Aiko från sitt hem i Seattle till ett interneringsläger i Idaho. Sak samma att Aiko är född i USA; de är av japanskt ursprung, därmed är de fienden. Mor och dotter försöker hålla fast vid vanor från sina gamla liv, samtidigt som en farsot sveper genom lägret. Vad som börjar som en vanlig förkylning leder snabbt till aggression och våld. Teamet med läkare som anländer till lägret är om möjligt ett större hot än sjukdomen själv. Meiko och Aiko tvingas slå sig samman med en reporter och en pastor som blivit änkling i jakt på sanningen, som verkar vara mer ondskefull än en vanlig epidemi. Och som kanske har kopplingar till Meikos barndom.

Alma Katsu har gjort sig ett namn för att ta verklighetsbaserade händelser och förvrida dem till skräckberättelser med ett övernaturligt element. Så som i Hunger, som behandlar Donnerkatastrofen. I The Fervor tacklar hon två händelser under andra världskriget: dels interneringen av japanska-amerikanska medborgare i fruktansvärda läger, dels Japans misslyckade försök att skicka eldsballonger till USA. Ett försök som dock resulterade i de enda dödsfallen på amerikansk mark undra andra världskriget.

The Fervor är också en annorlunda bok gentemot hennes tidigare verk inom genren. Visst, att det tar historiska händelser och lägger till en övernaturlig tvist. Visst, att det här också är skräck. Men det är också en betydligt mer politisk bok. För i huvudsak handlar detta om demoniseringen av den andre, i det här fallet japanskamerikaner. Parallellerna blir allt för tydliga med dagens behandling av personer av asiatiskt ursprung i efterdyningarna av Covid-19. Våldet mot amerikaner av asiatiskt ursprung har ökat lavinartat.

Trots att The Fervor håller upp en spegel och visar hur det gick i det förflutna, att vi måste ta lärdom av det, är det också en spännande och obehaglig bok. Den märkliga farsot som drar igenom lägren och infekterar både kroppar och sinnen bygger otäckt upp stämningen. Likaså är kopplingen till japansk folktro mycket effektfull.

The Fervor må vara lite annorlunda än sina föregångare, men med sina vältecknade karaktärer och spännande handling är det en perfekt bok att läsa under en stormig dag.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Fervor av Alma Katsu

  1. Den här vill jag också läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.