The Fire Dragon av Katharine Kerr

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Författare: Katharine Kerr
Serie: Deverry, #11
Förlag: Harper Collins (2020)
Antal sidor: 437 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I det förflutna, försöker Nevyn och Lilli att lösa gåtan bakom förbannelsetavlan. Samtidigt befäster prins Maryn sin makt alltmer, på bekostnad av relationen till hans fru och även älskarinnan Lilli. Lösningen till att lösa förbannelsen kan kanske ha ett alltför högt pris. I nutid hotar Raenas förmåga att ställa till problem i Cerr Cawnen att leda till fruktansvärd död och förstörelse. Men kanske kan det också erbjuda avslutet på Rhodrys Wyrd.

I The Fire Dragon är det dags att knyta ihop trådarna till dels berättelsen från inbördeskriget, men också Rhodrys fejd med Raena. Personligen är det bara en av dessa som ger mig tillfredsställelse och det är berättelsen om inbördeskriget. Jag tycker om Katharine Kerrs skildring av Lillorigga och prinsessan Bellyra, två starka kvinnor som ändå är utlämnade åt männen i sina liv. Relationen dem emellan är spännande skildrad. Överlag är hela den här delen av berättelsen så väl genomtänkt, så spännande, så karaktärsdriven, att det är en fröjd att läsa.

Däremot tycker jag att den del av The Fire Dragon som rör Rhodry var lite av en antiklimax. Han har i några böcker nu, utan någon egentligen given anledning, börjat flörta med galenskap. Allt detta prat om hans lady Död och så känns som om det kommer från ingenstans. Hans karaktärsutveckling från den Rhodry vi träffade i början av serien till den Rhodry han är nu finner jag föga övertygande.

Hur Kerr väljer att knyta ihop säcken med Raena och Rhodrys stora konflikt i The Fire Dragon är långt ifrån tillfredsställande. Dels tycker jag att hela fejden har känts lite långsökt och hastigt ditslängd, men samtidigt vill jag ju bli erbjuden en spännande upplösning. Det kändes som om jag definitivt snuvades på den.

The Fire Dragon börjar ytterst starkt med bland det bästa Kerr har skrivit, men tappar bara när vi kommer till Deverrys moderna tid.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Daggerspell (recension)

Darkspell (recension)

Dawnspell (recension)

Dragonspell (recension)

A Time of Exile/Alvblodet (recension)

A Time of Omens (recension)

Days of Blood and Fire (recension)

Days of Air and Darkness (recension)

The Red Wyvern (recension)

The Black Raven (recension)

The Fire Dragon

The Gold Falcon

The Spirit Stone

The Shadow Isle

The Silver Mage

Sword of Fire

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Fire Dragon av Katharine Kerr

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.