The Ghost Bride, säsong 1

Omslagsbild The Ghost Bride

Skapare: Kai-yu Wu
Skådespelare: Huang Pei-jia, Wu Kang-jen, Ludi Lin, Kuang Tian
Produktionsår: 2020
Säsong: 1
Antal avsnitt: 6
Längd: 360 minuter

När Li Lan var ung, dog hennes mamma. Hon har växt upp i sitt hem tillsammans med sin far, kryddhandlaren, sin amah och kocken gamle herr Wong. Nu är hon tjugo år och det vore hög tid för henne att gifta sig, tycker Amah. När den rika familjen Lim bjuder in dem till en fest, tackar de ja till inbjudan. Men madame Lim kommer med ett ovanligt erbjudande: hon vill att Li Lan gifter sig med hennes nyligen avlidna son och hon kan då rädda familjen från ruinens gräns. Erbjudandet avvisas, men snart börjar Li Lan hemsökas av den döde Tian-Ching. När fadern blir allvarligt sjuk, på gränsen mellan liv och död, säger Tian-Ching sig kunna rädda honom. Om hon kan ta reda på vem som mördade Tian-Ching inom tio dagar kommer hennes pappa räddas till livet… annars får Li Lan lov att bli hans brud.

När jag hittade The Ghost Bride på Netflix, var jag helt övertygad om att jag hade läst boken som ligger till grund för den. Men jag blandade ihop den med The Hungry Ghosts av Anne Berry på något vis. Tur är väl att jag ändå gav serien en chans, trots att jag inte var speciellt förtjust i Berrys bok, för det här är riktigt bra.

The Ghost Bride andas 1890-tal, Malacca, men kostymer ter sig märkligt moderna. Även musikvalet bryter av med sin moderna tvist, men det passar denna tv-serie. En serie där det är självklart för alla karaktärer att spöken vandrar bland oss, att de påverkar oss, och där de kan vilja ta sig en brud bland de levande. Där det inte framstår som konstigt att stöta ihop med en femhundra år gammal himmelsvakt under sin mordutredning. Det är övernaturligt och förtrollande. Spännande är det också, så att jag riktigt slukar serien.

Skådespelarmässigt levererar The Ghost Bride verkligen också. Huang Pei-jia porträtterar på ett övertygande storögt vis Li Lan, som visar sig ha en räv bakom örat och vara en skicklig utredare. Wu Kang-jen spelar en tricksterliknande himmelsvakt, Er Lang, som är arrogant och inbilsk, men som påverkas mer än vad han borde av fallet… och Li Lan. Kuang Tian levererar som den obehaglige Tian-Ching. Detta är bara ett axplock, för det är verkligen skickliga skådespelare i serien. Även om det kanske känns som om de spelar över ibland för den västerländske tittaren, så är det ett skickligt uppbyggt drama med humor, skräck och kärleksförvecklingar.

The Ghost Bride var en oerhört positiv överraskning och en serie som jag definitivt kommer att se om. Jag ser fram emot en andra säsong.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på The Ghost Bride, säsong 1

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.