The Handmaiden

Originaltitel: Agassi
Regissör: Park Chan-wook och Syd 
Lim
Manus: Park Chan-wook
Skådespelare: Kim Min-hee, Kim 
Tae-ri, Cho Jin-woong, Ha Jung-woo
Produktionsår: 2016
Längd: 145 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Unga Sookee är uppvuxen under fattiga och ljusskygga förhållanden. Med uppsåt att lura den rika, men naiva, lady Hideko på hennes förmögenhet lyckas unga Sookee få anställning hos henne som kammarjungfru. När det uppstår känslor mellan dem, börjar Sookee vela. Samtidigt visar det sig att mannen bakom komplotten kanske har helt andra planer för Sookee.

The Handmaiden är en sydkoreansk filmatisering av Sarah Waters Ficktjuven. Handlingen har dock förlagts, inte bara till Korea, utan också till en tid när Japan koloniserade Korea. Miljöerna är skickligt uppbyggda och kostymeringen mycket snygg. Handlingen följer i mångt och mycket troget Sarah Waters roman, men gör vissa avsteg från dem för att passa bättre in i en asiatisk kontext. Kanske blir det då onödigt blodigt och våldsamt, men skickligheten och den stillsamma dramatiken som driver filmen framåt väger ändå över. Musik och foto är även det skickligt gjort.

Skådespeleriet är fantastiskt i The Handmaiden. Kanske är Kim Min-hee, som spelar lady Hideko, särskilt värd att lyfta fram. Hon växlar skickligt mellan storögd naivitet och kylig beräkning, lyckas skickligt fånga upp det komplexa och motstridiga i karaktären. Kim Tae-ri är också bra som Sookee, en cynisk tjuv som dock inte är lika bra att dölja vad hon tänker på som hon tror. Tillsammans har de en kemi som gör att de grafiska sexscenerna blir ångande heta. Cho Jin-woong gör ett mycket obehagligt porträtt av Hidekos perversa morbror. En stillsam våldsamhet, skulle kanske sammanfatta karaktären bäst, vilket Cho gör mycket bra. Även Ha Jung-woo som greve Fujiwara, mannen bakom komplotten, gör ett fint jobb.

The Handmaiden är ett mästerligt drama baserat på en favoritförfattares bok.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.