The Lake of Dead Languages av Carol Goodman

The Lake of Dead Languages av Carol Goodman

Författare: Carol Goodman
Förlag: Ballantine (2005)
Antal sidor: 390 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Jane Hudson lämnade Heart Lake School for Girls i efterdyningarna av en tragedi. Nu, när hennes liv har fallit i spillror, återvänder hon med sin dotter dit allt började. Hon blir latinlärare där. Men snart börjar det ske saker som ekar av det som hände under Janes sista år. Hotfulla meddelanden anspelar på det förflutna. När Jane själv gick i skolan, var hon oskiljbar från Lucy Toller och Deirdre Hall. Tillsammans studerade de klassiskt latin, utförde skolflicksritualer vid sjön och smög ut för att träffa Lucys bror Matt. Men den där sista vintern skulle allt förändra. Efteråt skulle Jane vara den enda ännu i livet. De andra offer för meningslösa självmord. Men Jane är den enda som vet vilka hemligheter de dolde det där sista året.

The Lake of Dead Languages är Carol Goodmans debutroman och brukar frekvent förekomma på listor för människor som letar efter böcker som påminner om Donna Tartts Den hemliga historien. Även om influenserna är tydliga, så tycker jag verkligen att denna bok kan stå på egna ben. Det är också en bok som Lottens bokblogg ofta brukar skriva varmt om och rekommendera, så anledningarna för mig att läsa den var många.

Jag sugs snabbt in i The Lake of Dead Languages. Det är en bok som jag helt enkelt inte vill lägga ifrån mig. Att jag då var inne i en jobbhelg och ofta för trött för att läsa gjorde mig frustrerad. Goodman skriver med ett vackert språk, som målar upp en olycksbådande stämning. Jag har en ful ovana att bläddra fram i böcker och råka läsa en bit fram, men jag riktigt höll band på mig för att inte göra det här.

Inte för att jag egentligen hade något behov av att lägga band på mig själv. The Lake of Dead Languages är egentligen tämligen förutsägbar. Vem den hemliga antagonisten är, och dess sanna identitet, är egentligen glasklart tidigt i historien. Likaså snappar jag snabbt upp ledtrådarna kring hur det verkligen låg till under Janes sista år. Men ändå lyckas Goodman skapa en spännande berättelse, där det viktigaste inte är att bli överraskad. Utan vägen till att allt faller på plats är oerhört njutbar.

The Lake of Dead Languages kommer dröja sig kvar hos mig med sin stämning och känslorna den väckte hos mig.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.