The Little Prince av Antoine Saint-Exupéry

Omslagsbild The Little Prince: den lille prinsen på sin asteroid mot en blå bakgrund med gula stjärnor.

Författare: Antoine de Saint-Exupéry
Originaltitel: Le Petit Prince
Förlag: vivi Books (2016)
Antal sidor: 127 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En man kraschar med sitt plan i öknen. Till sin förvåning är han inte ensam, utan möter där en liten pojke. En liten prins. Den lille prinsen har lämnat sin egen pyttelilla planet, som han delade med en ros, för att utforska världen. Han besöker ett antal planeter innan han landar på jorden. På varje planet märker han att personerna ägnar sig åt saker som är allt annat än viktiga, istället för det som verkligen betyder något.

The Little Prince är en sådan där barnbok som ofta lyfts fram när personer pratar om böcker som har förändrat deras liv. En filosofisk, allegorisk bok om barndom och vad det innebär att vara vuxen, eller vad man förlorar när man blir vuxen. Om att ägna tid åt att vårda och utveckla relationer med andra människor, och inte slösa bort sin tid på vad som kommer visa sig vara oväsentligheter. Om vänskap och vänlighet. En nostalgisk längtan efter en barndom som verkade så mycket enklare och fylld av möjligheter.

The Little Prince fyller mig med vemod. Kanske är det inte så mycket en barnbok, som en bok för vuxna som minns hur det var att vara barn och längtar tillbaka. En bok för de som har mött sina rosor, sina rävar, druckit från en brunn med ett rostigt handtag i öknen och insett att ett par taggar inte kan motstå tigerns klor. Till skillnad från den lilla prinsen kan de inte återvända, utan bara minnas tillbaka med längtan.

The Little Prince förändrade kanske inte mitt liv, men det är en fin liten berättelse.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.