Författare: Leigh Bardugo
Illustratör: Daniel J. Zollinger
Serie: Grishaverse
Förlag: Orion (2020)
Antal sidor: 121 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
The Lives of Saints är en följeslagarbok till Leigh Bardugos Grishaverse. Genom tjugoåtta olika berättelser får vi stifta bekantskap med olika helgon och deras gärningar. Vi får läsa om välbekanta helgon från böckerna, såsom Sankta Lisabeta av rosorna eller Sankt Iliya i kedjor. Men också stifta bekantskap med nya helgons fascinerande berättelser, såsom Sankta Ursula, Sankta Maradi och det Stjärnlösa helgonet.
The Lives of Saints är en ytterst lättläst bok, men bidrar också till ett ökat djup av Leigh Bardugos fantasyvärld genom att vi får stifta bekantskap med de helgon som är så viktiga för religionen i böckerna. Eftersom jag är så van att förknippa helgon med martyrskap, tycker jag inledningsvis att det är konstigt att så många helgon överlever i sina berättelser. Men snart fastnar jag i de olika berättelserna.
Berättelserna i The Lives of Saints är vackra, sorgliga, tragiska och ibland groteskt roliga. Ta till exempel berättelsen om Sankt Lukin den logiske. Han var en kunglig rådgivare som gav bra råd, men som kunde tala så länge att folk dog i sömnen av uttråkning. Vi kan ju säga det att inte ens döden förmådde honom att hålla tyst. Eller berättelsen om Sankt Dimitri, som var född av kungligt blod men hellre ville bli präst. Hans familj kunde inte tåla detta utan lät mura in honom, men tron vann.
Daniel J. Zollingers illustrationer bidrar till att förgylla läsningen av The Lives of Saints. Redan utsidan utlovar saker då den är vacker, men insidan är desto vackrare. Stilen tycks ha influenser av art deco och art noveau. Färgerna är ibland klara, men också lite murriga, på ett sätt som påminner om traditionellt ikonmåleri. Detta förstärker intrycket av att det är en autentisk, religiös text från den här världen.
The Lives of Saints är en vacker liten pärla till bok som bör tilltala fans av Leigh Bardugos serie, om de liksom mig inte kan få nog av Grishauniversumet.
Pingback: Månadsrapport: Maj 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson