The Lost Future of Pepperharrow av Natasha Pulley

Omslagsbild The Lost Future of Pepperharrow av Natasha Pulley

Författare: Natasha Pulley
Serie: The Watchmaker of Filigree Street, #2
Förlag: Bloomsbury(2020)
Antal sidor: 487 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Smogen lägger sig tjock över London. Nathaniel Steepletons hälsa försämras alltmer. En postering till Tokyo kommer därför som en gudasänd. Uppdraget är udda: på den brittiska ambassaden ser personalen spöken och hans uppgift är att ta reda på vad som pågår. Tillsammans med Keita Mori, flyttar Thaniel och familjen in i Moris hem i Yokohama. Snart börjar Thaniel själv uppleva spöklika händelser. Mori är tydligt rädd, utan att vilja berätta varför. Snart försvinner han. När spökena sprider sig över Tokyo och vädret blir bisarrt elektriskt, blir Thaniel alltmer övertygad om att det hänger ihop med Moris försvinnande. Och att han kanske är i värre knipa än vad de först trott.

För några år sedan läste jag och förälskade mig i Natasha Pulleys debutroman The Watchmaker of Filigree Street. Jag blev därför chockad över att jag hade missat att hon hade släppt The Lost Future of Pepperharrow, som är en uppföljare till denna.

The Lost Future of Pepperharrow utspelar sig några år efter den första boken. Mori och Thaniel har skapat sig ett liv tillsammans. Hemlivet är så ömsint skildrat att jag nästan får tårar i ögonen, samtidigt som jag också har en klump i magen. Något hänger över berättelsen likt ett Damoklessvärd.

Trots att The Lost Future of Pepperharrow är spännande och beroendeframkallande, har jag svårt att sträckläsa den. Jag är så fylld av onda aningar över vad som ska hända. Men jag vill hela tiden återvända. Miljöerna förtrollar mig. Pulley väcker varsamt till liv ett Japan som kunde ha varit, om historien hade gått lite annorlunda. Hon leker med möjliga utvägar och tidslinjen är komplex.

Men på många sätt och vis märks det att Pulley har utvecklats som författare i The Lost Future of Pepperharrow. Trots att tidslinjen är komplex – och att det alltid finns flera möjliga alternativ – så flyter berättelsen på och är tydligare än i debuten, som ibland kunde vara svår att hänga med i. Hon har också vidareutvecklat och preciserat mer hur Moris förmågor fungerar, och vad han använder dem. Likaså har hon utvecklat hur Thaniels synestesi påverkar hans vardag. Överlag går Thaniel igenom en personlighetsutveckling som är fantastisk att se.

När jag slår igen sista sidan av The Lost Future of Pepperharrow, har berättelsen nästlat sig in tätt intill mitt hjärta. Jag hoppas att jag kommer att få återse Thaniel och Mori igen.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra böcker jag har recenserat av Natasha Pulley

The Watchmaker of Filigree Street (recension)

The Bedlam Stacks (recension)

The Lost Future of Pepperharrow

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Lost Future of Pepperharrow av Natasha Pulley

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.