The Paying Guests av Sarah Waters

the paying guests

Författare: Sarah Waters
Förlag: Riverhead Books (2014)
Antal sidor: 566 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Året är 1922. London håller på att återhämta sig efter första världskriget. Frances och hennes mamma är de enda överlevande i sin familj, och har hamnat i ekonomiska svårigheter. De tvingas hyra ut rum i hemmet och paret Barber flyttar in. Frances känner sig genast dragen till mrs Barber och de inleder en udda vänskap. Den växer sig allt starkare och övergår i en passion som gör livet plötsligt meningsfullt. Men hemligheten är svårt att bevara när de lever under samma tak. Dock är det inte bara de båda kvinnorna som har hemligheter och när allt ställs på sin spets kommer det lugna livet på Champion Hill brutalt att skakas om.

The Paying Guests börjar en aning stillsamt, kanske för att få till den där stämningen som Sarah Waters är så unik på att fånga. Genom att beskrivna det nedgångna huset på Champion Hill lyckas hon även skildra människorna. Känslan som genomströmmar mig är en känsla av att ha blivit lämnad kvar, att livet inte har blivit som Frances hade tänkt sig och att hon känner sig fångad, att de lever tillsammans med spökena av de familjemedlemmar som har dött. Det är snudd på klaustrofobiskt.

Vänskapen mellan Frances och Lillian (mrs Barber) växer fram på ett väldigt fint sätt, och spänningen och attraktion mellan dem är elektrisk. Waters är en av mina favoritförfattare när det kommer till att skildra kärlek: det upplevs aldrig som smetigt, utan som realistiskt och ganska underbart. I The Paying Guests skildras den inledande himlastormande romansen så väl, och som par är de så söta, att det vaggar mig in i ett slags falsk trygghet. När allting slås i spillror blir jag helt tagen på sängen. Trots att jag vet att Waters sällan är munter.

Även om Waters inte har väjt för mörker och spänning i sina tidigare böcker, upplever jag ändå att The Paying Guests skiljer sig något från föregångarna. Det är mer thriller-aktigt, går djupare in i karaktärernas psyke och gör att jag som läsare dras med ned i karaktärernas ångest. Fram emot slutet är det riktigt spännande, vilket gjorde att jag hade väldigt svårt att slita mig. Hur ska Frances och Lilian göra? Kan de ta konsekvenserna av sitt eget handlande? Vad skulle hända med dem? Det gick ju inte att lägga den ifrån sig!

The Paying Guests börjar på ett bedrägligt stillsamt vis, men Sarah Waters visar verkligen hur skickligt hon förmår bygga upp stämningar när bjuder på ett nervkittlande relationsdrama.

betyg4

Andra som har bloggat om The Paying Guests

Bokstugen; Eli läser och skriver

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på The Paying Guests av Sarah Waters

  1. Monika skriver:

    Ja, det låter ju som något jag vill läsa 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Februari 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Kaosutmaningen 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: En storstilad återkomst: Hyresgästerna söker nytt hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.