The Penelopiad av Margaret Atwood

Omslagsbild The Penelopiad

Författare: Margaret Atwood
Förlag: Canongate Books (2007)
Antal sidor: 199 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Odysseus gav sig av för att slåss i trojanska kriget. Hans fru Penelope, som också var kusin till den sköna Helen, blir kvar på Ithaca. Han kommer vara borta i tjugo år. Under tiden tvingas Penelope som ensam kvinna sköta Ithacas affärer, uppfostra deras son och hålla över hundra friare på stången. När Odysseus äntligen kommer hem, efter sina många prövningar, kamper mot monster och älskog med sköna gudinnor, dödar han friarna. Men också märkligt nog Penelopes tolv tjänarinnor.

I The Penelopiad plockar Margaret Atwood upp berättelsen om Penelope och Odysseus, men lämnar över ordet till Penelope. Hon har behållit den gamla bekanta idéerna, men gett det hela en modern vision och en modern röst. Det är Penelope själv som berättar sin historia, från dödsriket, och vänt till den moderna läsaren. Men hennes berättelse blandas med de tolv tjänarinnornas (slavarnas) sånger, i olika melodier. Atwood porträtterar deras hårda, utsatta liv. Deras sårbarhet. Flera av dem blir utsatta för övergrepp av de friare som samlas kring Penelope medan hennes man är borta. När Odysseus återvänder hem beslutar han sig att döda dem för att de har varit otrogna, för att de har legat med fienden utan hans tillåtelse. Nu kräver de i viss mån rättvisa. Men vem ska ge den till dem?

Odysseus är, förstås, ingen större karaktär i The Penelopiad. Under större delen av romanen är han frånvarande. Han har heller inget intresse av att erkänna att han har begått något fel, utan han flyr dem. Det faller därför på Atwood, genom Penelope, att ge dem upprättelse. Penelopes berättarröst är lite arrogant och bitter när hon skildrar historien som hon upplever den. Hon är en priviligierad kvinna, en kvinna med makt, men med sin egen frustration och begränsningar. Hon anses vara för smart för sitt eget bästa och står ständigt i skuggan av sin vackra kusin Helen. Helen, som har orsakat kriget som har stulit Penelopes man ifrån henne och som satt dem alla i en sårbar situation som friarna utnyttjar.

The Penelopiad får en att i viss mån att ifrågasätta Odysseus beteende. Särskilt hans dubbelmoral. Under sina resor ligger han till höger och vänster med varje villig gudinna, medan han blir rasande svartsjuk om Penelope så mycket som tittar åt en annan man.

The Penelopiad är en tragikomisk berättelse som ger en fräsch vinkel på mytologins Penelope och ger hennes karaktär större djup. Väl värd att läsas.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.