The Plays of Oscar Wilde

Omslagsbild The Complete Illustrated Works of Oscar Wilde, där The Plays of Oscar Wilde ingår

Författare: Oscar Wilde
Förlag: Bounty Books (2014)
Antal sidor: 444 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Oscar Wilde skrev under sitt liv sju färdiga pjäser och efterlämnade två fragment. Han trollband London med sin första komedi, Lady Windermere’s Fan, på grund av den utsökta kvickheten i dialogen, den sociala kritiken och de skuldbelagda hemligheterna pjäsens huvudpersoner bar på. En kombination som han kom att utnyttja i sin tre efterföljande pjäser: A Woman of No Importance; An Ideal Husband och The Importance of Being Earnest. I The Plays of Oscar Wilde ingår dessa, tillsammans med hans tidiga tragedi Vera och den kontroversiella Salomé. Även fragmenten La Sainte Courtisane och A Florentine Tragedy finns med.

För flera år sedan läste jag och tyckte om An Ideal Husband och The Importance of Being Earnest, som är två av Wildes idag mest kända pjäser. I An Ideal Husband så utsätts Sir Robert Chiltern för utpressning för dumheter som han begick i sin ungdom och som han byggt en rättrådig karriär på. Jag tycker om hur Wilde skildrar konflikterna mellan karaktärerna och hur ideal kan lyfta upp någon på en piedestal som det är lätt att trilla ned från.

The Importance of Being Earnest är hans mest kända pjäs och det med rätta. För att undkomma krävande sociala konventioner, har Algernon Moncrieff och vännen Jack Worthing skapat fiktiva alteregon. När verkliga känslor blandas in i leken blir alltmer komplicerat. En riktigt underhållande pjäs som jag någon gång skulle vilja se på scenen.

En positiv överraskning för mig var Vera, or the Nihilist. Den handlar om en motståndsgrupp i Ryssland, som vill etablera republik, med Vera som sin mest lysande kämpe. När det visar sig att en i gruppen egentligen är arvinge till tsaren uppstår oanade konsekvenser. Jag tyckte mycket om denna för dess vitsighet och tragiska element.

Obegriplig tyckte jag däremot att Salomé var. Här tolkar Wilde den bibliska berättelsen om Johannes Döparen och Salome, som krävde hans huvud på ett fat. Jag vet inte riktigt vad det var som inte stämde mellan mig och denna. Det beskrivs som en tragedi, men jag tyckte mer det var en fars. Jag hade lite svårt att ta den på allvar.

Men jag är glad att nu ha läst The Plays of Oscar Wilde. Han är en oerhört skicklig pjäsförfattare.

Betyg 3: Gillade den.

Annat recenserat ur The Complete Illustrated Works of Oscar Wilde

The Picture of Dorian Gray (recension)

The Happy Prince and Other Tales (recension)

Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories (recension)

A House of Pomegranates (recension)

The Plays of Oscar Wilde

The Poems

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.