The Rest of Us Just Live Here av Patrick Ness

the rest of us just live here

Författare: Patrick Ness
Förlag: Walker Books (2015)
Antal sidor: 343 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

What if you aren’t the Chosen One? The one who’s supposed to fight the zombies, or the soul-eating ghosts, or whatever the heck this new thing is, with the blue lights and the death?

What if you’re like Mikey? Who just wants to graduate and go to prom and maybe finally work up the courage to ask Henna out before someone goes and blows up the high school. Again.

Because sometimes there are problems bigger than this week’s end of the world, and sometimes you just have to find the extraordinary in your ordinary life.

Even if your best friend is worshipped by mountain lions. (Baksidetexten)

Jag har inte läst något av Patrick Ness tidigare, men i samma stund som jag hörde talas om The Rest of Us Just Live Here så blev det en av de böcker jag såg allra mest fram emot under 2015. Bilden jag fick var av att om en av Buffys klasskamrater skulle skriva en bok så skulle det här vara den boken, och i mångt och mycket stämmer det.

Varje kapitel inleds med en kort sammanfattning av vad som händer de speciella barnen, de utvalda, men det är en bara en sammanfattning. Tillräckligt med information för att vi ska förstå hur de övernaturliga händelserna påverkar Mikeys och hans vänners vardag. The Rest of Us Just Live Here är skriven med glimten i ögat när Ness driver med genren och de stereotyper som finns i den.

Om detta är gjort med kärlek, så är även karaktärerna i The Rest of Us Just Live Here också skildrade med största möjlig kärlek. Ness skriver lätt och empatiskt om karaktärer med tvångssyndrom eller ätstörningar på ett sätt som verkligen känns i hjärtat. Mikey och hans vänner känns som fylliga, mångfacetterade karaktärer som jag är riktigt glad över att ha lärt känna.

Och även om det finns mycket som jag tycker väldigt mycket om med The Rest of Us Live Here, så är det samtidigt något som skaver. Relationen mellan Mikey och Henna, främst. Två karaktärer som jag tycker om var för sig, men när de närmar sig romantiskt blir det bara fel. Mikeys svartsjuka beteende och agerande får det bara att skava ännu mer. Kärleksvinkeln hade inte behövts, utan blir snarare ett störmoment.

Men i övrigt lever The Rest of Us Just Live Here upp till mina förväntningar. Jag vill definitivt läsa mer av Patrick Ness och den här kommer jag nog läsa om.

betyg3

Andra som har bloggat om The Rest of Us Just Live Here

Jennies boklista; KlaraasBooksMsHisingen

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på The Rest of Us Just Live Here av Patrick Ness

  1. Tyckte om den här (eller de härliga karaktärerna) när jag läste den, men den bleknade ganska snabbt. Hans A Monster Calls gjorde däremot stort intryck 🙂

  2. Freja skriver:

    Åhh, låter som en bok för min dotter! Jag tycker att en hel del böcker skulle varit bättre om de låtit bli att väva in en kärlekshistoria, så jg förstår vad du menar!

  3. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.