The Watchmaker of Filigree Street av Natasha Pulley

the-watchmaker-of-filigree-street

Författare: Natasha Pulley
Förlag: Bloomsbury (2016)
Antal sidor: 318 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Thaniel Steepleton återvänder en kväll 1883 till sin lilla lägenhet och hittar ett gyllene fickur på sin kudde. Denna klocka kommer att rädda hans liv när en explosion förstör Scotland Yard. Skakad får det honom att söka upp klockans tillverkare: Keita Mori, en vänlig men ensam immigrant. Samtidigt smyger sig Grace Carrow in i Oxfords bibliotek i sin jakt på att kunna bevisa eterns existens. Men klockan tickar: om hon inte hittar en lösning snart, kommer hennes mamma tvinga henne att gifta sig. Dessa tre karaktärers liv blir snart alltmer sammanflätade. När händelserna hamnar alltmer utanför deras kontroll tvingas Thaniel fatta ett svårt beslut.

The Watchmaker of Filigree Street är en sådan där bok som jag inte riktigt fattar hur jag kan ha missat eftersom det verkligen är så right up at my alley som något kan bli. Det är en lite långsam, men ändå spännande, berättelse. När det väl hettar till blir det ju riktigt rafflande. Ett sorts blandning av relationsroman och mysterium som får mig att le när jag tänker på den i efterhand.

En stor del av charmen med The Watchmaker of Filigree Street ligger i de karaktärer vi får möta. Det bryter alla normer på ett eller annat vis, utan att läsaren skrivs på näsan eller att det blir fokus. Istället handlar det mycket om att gå sin egen väg. Thaniel, som dras in i Moris värld och fascineras av den, tvingas bryta upp från sin inrutade värld och följa sina drömmar. Grace är en begåvad forskare som begränsas av sitt kön, men som ständigt försöker hitta vägar runt reglerna. Och sedan har vi Mori själv, så begåvad och ensam och som bryter upp med sitt politiska förflutna för att skaffa sig det han allra helst vill ha: en vän. Relationerna mellan karaktärerna målas så fint upp och trasslar till sig. Fascination och misstro gör det hela komplicerat och spännande att läsa om.

Utan att vilja avslöja för mycket om The Watchmaker of Filigree Street så kan jag säga att tidsaspekten är väldigt komplicerad. Det rör sig mellan olika framtider och möjligheter, vilket kan låta invecklat. Men Natasha Pulley lyckas ro detta i land på ett väldigt galant vis. För den som gillar smart uppbyggda böcker som är karaktärsdrivna är The Watchmaker of Filigree Street verkligen något att satsa på.

The Watchmaker of Filigree Street är en strålande debut. Självklart har jag redan bestämt mig för att läsa Natasha Pulleys nästa bok. Tyvärr måste jag vänta till augusti i nästa år.

betyg4

Andra bokbloggare om The Watchmaker of Filigree Street

BokstuganJa, jag säger då det!; Kajsas bokbloggThe Cabinet of Miss Magic

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på The Watchmaker of Filigree Street av Natasha Pulley

 1. Lena skriver:

  Det där låter som en riktigt bra bok.

 2. Vad kul att den var så bra! Jag har varit sugen på den ett tag nu 🙂

 3. MissMagic skriver:

  Oj, hade helt missat din recension om denna förut 🙂 Men så kul att höra dina åsikter. Känns som att vi tycker väldigt lika 🙂 Verkligen en grymt bra bok. 🙂

  Jag var på ett fik för några veckor sen och såg en kille som satt själv och läste den. När jag gick förbi kunde jag inte låta bli att säga: ”det där är en riktigt bra bok”. Han tittade upp och sa: ”Hmm, tja. jag tycker den är rätt tråkig och seg” Jag dog lite inombords haha XD

 4. Hittade den idag och blev väldigt nyfiken. Låter bra att du gillade den 🙂

 5. Pingback: The Lost Future of Pepperharrow av Natasha Pulley - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

 6. Pingback: Månadsrapport: Juli 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.