The Witch’s Heart av Genevieve Gornichec

The Witch's Heart av Genevieve Gornichec

Författare: Genevieve Gornichec
Förlag: Titan Books (2021)
Antal sidor: 393 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Angrbodas berättelse börjar med det som ofta blir häxors slut: ett bål. För sin vägran att förse Odin med kunskap om framtiden, skadas Angrboda svårt av elden. Hon gömmer sig djupt i den mest avlägsna av skogar och upptäcker att hon förlorat sin kraft. En man som visar sig vara Loki hittar henne. Trots att hon inledningsvis misstror honom, förvandlas denna misstro till en djup och trogen kärlek. Deras förening producerar tre ovanlig barn, alla med ett hemligt öde. När Angrboda börjar återfå sina profetiska krafter inser hon att hennes ljuva liv, dold från Odins allseende öga, är hotat. Men kanske också hela framtiden. Med den barska och tuffa jägaren Skadi vid sin sida, måste Angrboda välja om hon ska välja att acceptera sin familjs öde eller göra vad hon kan för att avvärja det.

När jag öppnar The Witch’s Heart slås jag av att berättandet känns lätt distanserat, förflyttat från karaktärerna. Det är bra, men inte fullt som bra som väntat. Sedan kommer Loki in i bilden. Åh, åh, vad saker och ting ändras då. Gudarnas konflikter och hjältedåd sker i utkanten av berättelser, återberättade av Loki när han återvänder hem till Angrboda. Deras relation är aldrig enkel, men den är innerligt skildrad.

Med The Witch’s Heart lyfter Genevieve Gornichec en kvinna som bara existerar i utkanten av den nordiska mytologin: Angrboda, kvinnan som är mor till tre monster. Hon förvandlas från den enkla bilden till en komplicerad kvinna: stark och svag, kärlekstörstande och självständig. En mamma som skulle göra vad som helst för sina barn. Det är en berättelse om komplicerade relationer och kärlek som växer fram ur de mest oväntade situationer. Gornichec ger utrymme åt sina karaktärer att vara queera på ett befriande vis.

The Witch’s Heart suger tag i och hypnotiserar läsaren. Det är en omtolkning av den nordiska mytologin med en modern tvist. Det är queert, starkt och alldeles underbart.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Witch’s Heart av Genevieve Gornichec

  1. Sara Pepparkaka skriver:

    Åh, den här skriver jag upp på min lista! Jag gillar mytologi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.