This Winter av Alice Oseman

This Winter av Alice Oseman

Författare och illustratör: Alice Oseman
Serie: Solitaire, #0.5
Förlag: Harper Collins Children’s Books (2020)
Antal sidor: 102 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Julen är inte alltid en lycklig tid för Tori och hennes bror Charlie. I år kommer det nog vara svårare än någonsin. Charlie har legat inlagd för sina ätstörningar. Att hantera en högtid där så mycket centrerar kring mat är därför svårt. Tori försöker låta bli att tänka på de senaste månaderna, på Charlie och henne, och allt det sorgliga. Hon ska försöka blockera det. Bara för idag. God jul, allihop.

This Winter är en novell som utspelar sig mellan kapitel 5 och 6 i Heartstopper Volume 4, och vintern innan romanen Solitaire. Det är ett karaktärsdrivet drama som växlar perspektiv mellan syskonen Spring och innehåller illustrationer av författaren, som bara förstärker berättelsen. Det är en bok som är lätt att läsa i en enda sittning.

Men This Winter är också mörk, i det att den behandlar psykisk ohälsa. Stora högtider är aldrig lätta för personer med ätstörningar. Än mindre för personer vars familjer verkar ha svårt att hantera psykisk ohälsa. Det blir en ständig balansgång mellan att försöka själv hantera sin sjukdom, samtidigt som det hela blir svårare av att man inte får prata om det. Det orsakar spänning i familjen som förr eller senare kommer leda till en explosion.

Även Tori har sin psykiska ohälsa att brottas med i This Winter. Här är det deras syskonrelation som får ta det större utrymmet, och hur Tori i närmast offrar sig själv för att finnas där för Charlie. Det är inte lätt läsning, men det är väl värt att läsas. Alice Oseman skyggar inte för de svåra ämnena, för problem som många tonåringar brottas med, och gör det hela med respekt och medkänsla.

This Winter säger mycket, trots sitt korta sidantal, och mycket av det är tänkvärt.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

This Winter

Solitaire

Nick and Charlie

Heartstopper

Heartstopper Volume One (recension)

Heartstopper Volume Two (recension)

Heartstopper Volume Three (recension)

Heartstopper Volume Four (recension)

Heartstopper Volume Five

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.