Tio böcker jag valde av en slump

Topp Tio Tisdag

Jag har inte mått så bra de senaste dagarna, men denna tisdag känner jag mig bättre. Det är väl för väl det eftersom jag inte alls hade förberett mycket för Top Ten Tuesday. Veckans tema är Ten Books I Picked Up On A Whim (however you decide to interpret that (bought or read or something else) — I know most people read based on recommendation but we want to know those books you picked up without really hearing about or knowing much about!)

I nio fall av tio hittar jag böcker jag tidigare inte har hört talas om inne på Myrorna.

Monster Love av Carol Topolski är berättelsen om dysfunktionell kärlek. Brendan och Sherilyn är helt uppslukade av varandra. Det finns inte någon plats för någon annan. Inte ens deras dotter. Ett Myrorna-fynd som kan vara bland det otäckaste jag har läst.

The Brutal Art av Jesse Kellerman handlar om en konsthandlare som kämpar för att göra karriär inom sitt gebit. Men en dag hittar han fantastiska målningar i en nedgången lägenhet. Ingen vet mycket om mannen bakom målningarna. Snart blir dock polisen intresserad av målningarna och konsthandlaren blir indragen i en utredning som har pågått i fyra decennier. En lite annorlunda deckare som jag blev väldigt förtjust i.

Fullmetal Alchemist av Hiromu Arakawa är berättelsen om två bröder, som är talangfulla alkemister. De försökte väcka sin mamma till liv med katastrofala konsekvenser till följd. En av mina favoritmangor som jag köpte av en slump och blev blixtförälskad i.

Kvinna eller försvinna! av Anna-Lena Brundin är en novellsamling. Varje novell handlar om en kvinnas liv, men hakar i varandra på ett snyggt sätt som verkligen känns genomtänkt.

Ung man med piano av Frank Conroy är berättelsen om en pojke med en särdeles talang för att spela piano, vilket kommer föra honom ur fattigdom till de stora finrummen. Den här stod i mitt skolbibliotek och jag älskade den. Länge räknade jag det som en av mina favoritböcker, men jag misstänker att jag skulle tycka den var lite gubbig idag.

Being Dead av Jim Crace handlar om ett medelålderspar som blir mördade av en tjuv. De ligger utlämnade för väder och vind på stranden. Inte en berättelse så mycket om mord, som om döden, och fastän det är bland det skummaste jag har läst så är det riktigt bra.

Out av Natsuo Kirino handlar om en ung kvinna som mördar sin våldsamme man. Hennes väninnor hjälper henne att stycka och göra sig av kroppen, och de kommer på att de kan göra det till en affärsrörelse. En väldigt rakt skildrad berättelse utan några krusiduller som är bisarr, men samtidigt så bra.

Notes from an Exhibition av Patrick Gale är berättelsen om livet kring en framgångsrikt konstnär. När Rachel Kelly dör får hennes man och vuxna barn försöka städa upp efter henne och minnas livet med henne, som var allt annat än lätt. Det är ett par år sedan jag läst den, men jag minns det som ett gripande porträtt av en mamma som inte riktigt passade in i den traditionella mamma-rollen.

Matrosen & stjärnan av Jean Genet handlar om Querelle, en ung matros som stiger i land i Brest. Där begår han ett mord och försöker sätta dit en annan man för mordet. Jag hade inte hört talas om Jean Genet förrän jag snubblade över den här på bokrean, men jag läste och tyckte väldigt bra om den.

Allt för min syster av Jodie Piccoult läste jag när jag gick i högstadiet och jag blev väldigt tagen av den. I centrum för berättelsen står två systrar: Kate, som är sjuk i leukemi, och Anna, en designerbaby som fötts för att vara en genetisk matchning till systern. Inte undra på att Anna känner sig som en reservdel till Kate. Men nu har hon fått nog och söker rätten att få bestämma över sin egen kropp…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Tio böcker jag valde av en slump

  1. Monika skriver:

    Har inte läst någon av dessa, men jag har sett filmen Allt för min syster. Den kan jag fortfarande tänka på då och då.

  2. Boklysten skriver:

    Jesse Kellerman är jag jättenyfiken på, älskar ju böckerna hans föräldrar skrivit.

  3. Ewelina skriver:

    Allt för min syster har jag länge tänkt att jag ska läsa 🙂

  4. MissMagic skriver:

    Jag plockar nog upp böcker på måfå hälften av tiden bara för att det är så spännande. Men med tanke på min långa TBR-lista så borde jag istället försöka fokusera mer på planerade böcker haha X)
    Fullmetal Alchemist läste jag nyligen första volymen av och den är helt underbar! Ser fram emot fortsättning 🙂

  5. Lion´s Library skriver:

    Allt för mig syster minns jag som väldigt omtumlande 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.