Topp tio böcker om du är sugen på spöken

Topp Tio Tisdag

Då var det Top Ten Tuesday igen. Veckans tema är Ten Books To Read If You Are In The Mood For X. Jag valde att skriva om spöken, men måste erkänna att jag har blandat begreppen lite. Det blir både spöken och andar i en salig blandning. Allt är inte skräck och allt är inte heller övernaturligt. Ibland visar sig spöken inte vara spöken.

Kvinnan i svart av Susan Hill innehåller alla de klassiska ingredienserna: ett gammalt hus, ekon av händelser från det förflutna, föremål som flyttar på sig. Men det blir riktigt otäckt. En ung advokat reser till Eel Marsh House för att närvara vid den nyligen framlidna fru Alice Drablow och reda ut hennes affärer.

Benrangel av Stephen King är en berättelse om sorg i första hand, och hemsökelse i andra hand. Författaren Mike Noonan förlorar oväntat sin fru och sorgen orsakar en fruktansvärd skrivkramp. För att lösa den reser han till deras sommarställe. Redan första dagen möter han ung änka och hennes dotter, och dras in i en otäck vårdnadskvist. Samtidigt går det upp för honom att han inte är ensam i huset Sara Skratt. Vem är det som hemsöker platsen och varför?

Affinity av Sarah Waters handlar om Margaret Prior, som precis överlevt ett självmordsförsök. Hon börjar besöka Millbankfängelsets kvinnoavdelning och bland tjuvar och mördare fascineras hon av den enda som tycks vara oskyldig: spiritualisten Selina Dawes. Vänskap övergår i något mer och snart är Margaret djupt intrasslad i Selinas liv. En mycket kuslig och suggestiv roman.

The Little Stranger av Sarah Waters handlar om landsortsdoktorn Dr. Faraday, som en dag kallas till huset Hundreds Hall för att träffa en patient. Familjen Ayres har levt där i över tvåhundra år, men nu förfaller huset. Men hemsöks familjen av något mer än att deras sätt att leva håller på att försvinna? Bland det första jag läste av Sarah Waters och en av mina favoriter.

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist är berättelsen om tvillingarna Mary och Anne. Mary är den drivande och vill att de ska rymma hemma ifrån en tid. Spökena som följt dem genom hela livet varnar Anne för att om de reser kommer det avgöra deras framtid. I storstaden dras de in i jakten på en försvunnen flicka. Ingen lista på böcker om spöken är komplett utan Christin Ljungqvist.

Fågelbarn av Christin Ljungqvist är min favorit i hennes spöktrilogi. Hanna hade en gång två bröder: Jens och Samuel, som det bara skilde ett år mellan men som var olika som natt och dag. Nu är båda döda. Och det är Jens fel. Eller kanske Hannas. Hon var den som såg och inte gjorde något.

The Graveyard Book av Neil Gaiman är som en samling sammanhängande berättelser som kretsar kring pojken Nobody Owens. Som liten var han den enda som överlevde när en man mördade hela hans familj. Lille Bod irrade sig in på en kyrkogård och blev adopterad av spökena som lever där. En av förra årets bästa böcker.

Blackwood Farm av Anne Rice är åttonde delen i Vampyrkrönikan och introducerar en del nya karaktärer. Quinn Blackwood är herre över Blackwood Farm när han förvandlas till vampyr. Men hans andeföljeslagare, Goblin, visar sig växa sig allt farligare och vara ett hot till honom och hans familj.

Servant of the Bones av Anne Rice är en berättelse om svek och girighet. Azriel föddes för flera tusen år sedan i Babylon, men förråddes och dog en gruvlig död. Hans ande bands till hans ben och den som innehar dem kan tvinga honom att utföra deras vilja. En av mina favoriter av Anne Rice.

Graveminder av Melissa Marr utspelar sig i Claysville, en liten stad i den amerikanska södern. Dess utmärkande drag är de udda begravningsriter som Rebbekah Barrows farmor utför. Själv lämnade Rebekkah staden för många år sedan, men när hennes farmor brutalt mördas tvingas hon tillbaka. Ondskan har släppts lös i Claysville. Farmodern hade en viktig uppgift att fylla och nu måste Bekkah ta hennes plats. Lite seg i starten, men blir sedan riktigt spännande.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Topp tio böcker om du är sugen på spöken

 1. Monika skriver:

  Jag har läst flera av de där, men jag måste verkligen läsa mer av Sarah Waters. Och Christin Ljungqvist.

 2. Maddes bokblogg skriver:

  Vågar man sova sen efter de här böckerna 🙂

 3. MissMagic skriver:

  Åh vilken kul lista! Jag fick verkligen en massa tips här. Affinity blir jag särskilt sugen på. 🙂 Graveyard bokk är en gammal favorit för mig med. Älskar Neil Gaiman 🙂

  Själv körde jag på klassiker i min top lista. 🙂

 4. Boklysten skriver:

  Kvinnan i svart vill jag läsa.

 5. Ewelina skriver:

  Fågelbarn har jag läst, men har inte läst några fler böcker av henne men får nog se till att göra det framöver. Kvinnan i svart är jag riktigt nyfiken på!

 6. Lottens bokblogg skriver:

  Spöken är definitivt inte min grej. Men Christin Ljungqvist klarar balansgången!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.